Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Intenzívne búrky spôsobili na Slovensku energetickú kalamitu! Počasie bude vyčíňať až do nedele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Večerné a nočné búrky v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili energetickú kalamitu. Ako informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš, počas noci zasiahli výpadky elektriny viac ako 30.000 odberných miest. Aktuálne je bez elektriny ešte viac ako 11.000 odberných miest.

Aktualizované 15:58 Bez elektrickej energie zostáva v sobotu popoludní ešte stále približne 2600 domácností. Spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) sa však postupne darí odstraňovať poruchy na elektrických vedeniach a odberateľov opäť pripájať k elektrine. Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

"Elektrikári opravujú poškodenia na 14 vedeniach vysokého napätia. Mimo prevádzky je zhruba 70 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia evidujú približne sto porúch. Komplikovanejšie opravy riešia energetici v obciach Veľké Rovné (okres Bytča), Dlhé Pole (okres Žilina) a Nedožery-Brezany (okres Prievidza)," konštatoval Gejdoš.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

Teploty v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance môžu počas soboty vystúpiť na 38 stupňov Celzia. Upozorňuje na to na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami. Trvá od soboty 12.00 h do 19.00 h.

Na zvyšku východného Slovenska a v prevažne južných okresoch vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť 35 až 36 stupňov. SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami, v týchto lokalitách môže teplota vystúpiť na 33 až 34 stupňov. Výstrahy sa týkajú celého Banskobystrického a Košického kraja, Prešovského kraja s výnimkou okresu Poprad a Nitrianskeho kraja okrem okresu Topoľčany. Výstrahy platia od 12.00 h do 19.00 h.

Intenzívne búrky spôsobili na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

Meteorológovia vydali aj výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí od 11.00 h až do nedele (14. 7.) rána 8.00 h. Týka sa celého Žilinského, Košického a Prešovského kraja, väčšiny okresov Banskobystrického kraja a niektorých okresov Trenčianskeho kraja. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzívne búrky spôsobili na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmú.sk)

Na západe je bez elektriky približne 6000 odberných miest

"Vplyvom nepriaznivého počasia - silného vetra a intenzívnych búrok - sme včera v noci zaznamenali na západnom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektrickej energie," priblížila hovorkyňa. Hlavnou príčinou vzniku porúch bol silný búrkový front. Okrem úderov bleskov spôsobili poruchy aj popadané stromy a konáre a polámané stožiare.

Západoslovenská distribučná deklaruje, že na odstraňovaní porúch sa intenzívne pracuje. "Tam, kde to bolo možné, sme zabezpečili presmerovanie tokov v rámci fungujúcej technologickej infraštruktúry. Práce na odstraňovaní porúch neustále pokračujú," uviedla Dobošová. Vzhľadom na závažnosť si niektoré poruchy vyžadujú dlhší čas na opravu. "Preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa. Zákazníkov preto prosíme o trpezlivosť," uzavrela.

Výstraha pred búrkami platí až do nedele

Búrky sa môžu počas soboty vyskytnúť na celom území Slovenska. Upozorňuje na to na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

Viac o téme: PočasieHorúčavyBúrkyVýstrahySHMÚEnergetická kalamita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu