Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Počasie udrelo v plnej sile! Na východe Slovenska sa sformovala supercela: Hrozí krupobitie, postupuje ďalej!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

BRATISLAVA - Na východe Slovenska sa sformovala supercela. Studený front v pondelok prináša búrky najmä na Gemer a východ. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. Dodal, že supercela postupuje ďalej na severovýchod smerom na Šariš.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ))

"Neďaleko Levoče sa sformovala prvá supercela so zreteľným hákovitým echom a ďalšími supercelárnymi črtami," uviedol SHMÚ. Priblížil, že nad touto oblasťou sú vysoké hodnoty odrazivosti, ktoré poukazujú na prítomnosť krúp.

archívne video

Supercela na juhu Slovenska (Zdroj: Tip čitateľa)

"Ďalšie intenzívne búrky sa formujú na Zemplíne a Gemeri, niektoré už začínajú taktiež vykazovať supercelárne črty s postupom na severovýchod," dodal s tým, že sa supercely budú viac odkláňať na východ. Keďže línia je podľa neho orientovaná paralelne s prúdením, lokálne prinesie aj vysoké úhrny zrážok.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

Treba počítať so silnými búrkami

Na východnom Slovensku treba počas pondelka počítať so silnými búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe. 

 

Búrky, teda najmä štyri s polygónmi, sú najnebezpečnejšie. V Rožňavskej a Prešovskej určite treba rátať s lejakom a krúpami, menšie krúpy sú zrejme aj v tej, čo sa valí od Domaše na východ.

Posted by Meteo Východ on Monday, July 1, 2024

Výstraha druhého stupňa platí od 11.00 do 21.00 h v celom Košickom a vo väčšine Prešovského kraja. Meteorológovia upozorňujú, že sa tam môžu vyskytnúť silné búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami o priemere dva centimetre. V okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa platí výstraha pred búrkami prvého stupňa.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmu.sk)

Na viacerých územiach platia hydrologické výstrahy pred povodňami

Hladiny tokov môžu výrazne stúpnuť. Na viacerých územiach Slovenska platia hydrologické výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Počasie udrelo v plnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia vydali druhý stupeň výstrahy pre okresy Skalica, Revúca, Rožňava, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča, Stropkov a Snina. Prvý stupeň výstrahy platí v ostatných okresoch východného Slovenska a v okrese Senica.

Viac o téme: VýchodSHMÚŠarišSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu