Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Progresívne Slovensko spúšťa petíciu za záchranu národných parkov

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) spúšťa v pondelok petíciu za záchranu národných parkov. Cieľom je vyzbierať dostatočný počet podpisov, aby bola petícia relevantná pre vládnu koalíciu. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda PS Michal Šimečka a poslankyňa za hnutie Tamara Stohlová s tým, že s petíciou plánujú precestovať cez leto celé Slovensko.

V petícii budú požadovať zachovanie všetkých národných parkov, dodržiavanie medzinárodných záväzkov a cieľov, ktoré z nich vyplývajú, a zabezpečenie trvalej ochrany a rozvoja národných parkov. "Chceme dať verejnosti možnosť postaviť sa za naše národné dedičstvo a dať vládnej koalícii jasne najavo, že ľudia na Slovensku s plánmi vedenia rezortu nesúhlasia," poznamenala Stohlová.

archívne video

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k zmene zákona o RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poukázala na to, že kroky smerujúce k likvidácii národných parkov sa v posledných týždňoch ešte zrýchlili a na ministerstve životného prostredia zriadili špeciálnu komisiu. "Jej úlohou je znížiť ochranu prírody na najnižšiu možnú prípustnú mieru, znížiť výmeru bezzásahových území či zastaviť 'envirošikanu' voči subjektom, ktoré chcú v prírode hospodáriť. Predsedá jej samotný minister," priblížila Stohlová.

Hrozí podľa nej zníženie výmery národných parkov Poloniny a Malá Fatra či ich premena na prírodné parky. V Tatrách má hroziť zníženie ochrany v rezerváciách a v podhorských osadách, tvrdí poslankyňa. "Správy národných parkov sú vynechávané z kľúčových procesov. Je tu tlak, aby odborné stanoviská boli upravované, skúsených ľudí vyhadzujú a zastrašujú," podotkla.

Europoslanec Michal Wiezik (PS) zároveň upozornil, že kroky envirorezortu sú v rozpore so záväzkami a s legislatívou Európskej únie. Zriadenie komisie na ministerstve považuje za provokáciu. "Tento experiment môže veľmi negatívne vplývať na čerpanie prostriedkov z plánu obnovy. Rezort životného prostredia sa už teraz prepadáva v plnení úloh a nedokáže v termíne splniť žiadnu z nich. Je absurdné, že v takejto časovej tiesni mrhajú kapacitami na kroky, ktoré sú v rozpore s plánom obnovy aj s európskou legislatívou," uviedol Wiezik. Európska komisia podľa neho aktuálne zvažuje otvorenie sporu voči Slovensku v dôsledku nedostatočnej ochrany hlucháňa hôrneho.

Reagoval aj minister životného prostredia

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyvracia tvrdenia PS o zriadení komisie na zníženie stupňa ochrany. "Nikdy som žiadnu takúto komisiu podpisom nezriadil. Je to vyvrátené klamstvo a dôkaz toho, že Progresívne Slovensko nemá žiaden program pre riadenie Slovenska ani schopnosti, čo dokázalo pri vláde Ódora," podotkol Taraba.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (2)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Taraba deklaruje, že žiadne národné parky sa na Slovensku rušiť nebudú. Envirorezort bude podľa Tarabu komunikovať s ľuďmi žijúcimi v národných parkoch tak, aby ochrana prírody a záujmy obyvateľov a poľnohospodárov boli zosúladené. Toto považuje za zmysel každej reformy či zonácie národných parkov všade vo svete.

Viac o téme: ZáchranaPetíciaNárodné parkyProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu