Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Poslanci začali dnešné rokovanie: TÝMITO návrhmi sa budú zaoberať, obete včerajšej tragédie si uctili minútou ticha

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 12. rokovací deň 15. schôdze vládnym návrhom novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

archívne video 

Poslanci schválili balík opatrení lex atentát (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Cieľom návrhu zákona je upraviť bezodplatný prevod majetku štátu - pozemkov vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Slovenského pozemkového fondu na obce a vyššie územné celky po vydaní kolaudačného rozhodnutia na stavbu, pod ktorou sú predmetné pozemky umiestnené," priblížil agrorezort v dôvodovej správe z návrhu novely. Poslanci majú v piatok na programe aj viacero výročných správ. O prerokovaných bodoch programu by mali hlasovať o 11.00 h.

Poslanci odmietli tri návrhy, ktoré mali pomôcť študentom

Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli tri návrhy zákonov z dielne Progresívneho Slovenska (PS), ktorých cieľom bolo pomôcť študentom. Informovala o tom v piatok Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia hnutia. "Je obrovská škoda, že vládna koalícia sa im opäť otočila chrbtom," uviedla podpredsedníčka PS a Výboru NR SR pre sociálne veci Simona Petrík. Cieľom jej návrhu bolo prisúdiť študentom doktorandského štúdia nárok na nemocenské a dôchodkové poistenie. "Doktorandky, ktoré počas štúdia otehotnejú, dnes nemajú nárok na materské a rovnako ani otcovia - doktorandi, ktorí by na materskú chceli ísť," dodala Petrík.

Simona Petrík
Zobraziť galériu (2)
Simona Petrík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Parlament neschválil ani návrh zákona o zvýšení odvodovej odpočítateľnej položky od poslanca NR SR Dávida Deja (PS). Návrh oslobodzoval brigádnikov od odvodov pri príjme do 286 eur. "Navrhovali sme tiež, aby sa odpočítateľná položka nasledujúce roky menila na základe výpočtu 20 % z priemernej mzdy," dodal Dej. Cieľom návrhu zákona poslankyne NR SR Beáty Jurík (PS) bolo zaručiť, že študenti stredných a vysokých škôl, ktorí absolvujú stáž, za ňu dostanú zaplatené. "Parlament mal možnosť zastaviť vykorisťovanie mladých ľudí, ktorí pre nadobudnutie potrebných skúseností nútene akceptujú aj neplatené stáže," podotkla.

Poslanci si minútou ticha uctili obete tragickej zrážky v Nových Zámkoch

Poslanci Národnej rady (NR) SR si v piatok uctili v pléne minútou ticha obete tragickej nehody autobusu a vlaku v Nových Zámkoch. Tragická dopravná nehoda sa stala na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch vo štvrtok (27. 6.) krátko po 17.00 h. Pri zrážke vlaku s autobusom zomrelo sedem ľudí, zranených bolo najmenej päť ľudí. Z doposiaľ presne nezistených príčin vošiel vodič autobusu na železničné priecestie v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak. Polícia v Nových Zámkoch začala trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví.

Poslanci sa vrátili k diskusii o zmenách v AVF, viaceré správy presunuli

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v piatok napoludnie vrátili k diskusii o zmenách v Audiovizuálnom fonde (AVF). Viacero výročných správ o činnosti niektorých inštitúcií presunuli z programu schôdze na septembrové rokovanie parlamentu. Zmeny odsúhlasili v piatkovom hlasovaní.

Diskusiu o novele zákona o AVF poslanci opätovne otvorili v druhom čítaní vo štvrtok (27. 6.) podvečer. Prihlásených je ešte vyše 30 rečníkov. Z návrhov zmien v AVF vyplýva, že o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nemá po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada. Počet členov rady sa má zvýšiť na 13, pričom piati majú byť menovaní priamo ministrom kultúry.

Na septembrovú schôdzu, ktorá by sa mala začať 10. septembra, presunuli z programu 15. schôdze napríklad správu o činnosti verejného ochrancu práv, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úradu na ochranu oznamovateľov, ako aj výročnú správu Národného preventívneho mechanizmu. Poslanec Gábor Grendel (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) sa v pléne pri hlasovaní pýtal, ako plánuje koalícia sfunkčniť výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby po odvolaní jeho predsedníčky Márie Kolíkovej (SaS). Podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas-SD) avizoval, že čoskoro o tom budú informovať.

Poslanci schválili úpravu bezodplatného prevodu pozemkov štátu v SPF

Bezodplatný prevod pozemkov štátu v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF) na obce a vyššie územné celky sa upraví. Návrh novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok definitívne schválili. Rokovali o ňom v skrátenom konaní.

"Cieľom návrhu zákona je upraviť bezodplatný prevod majetku štátu - pozemkov vo vlastníctve Slovenskej republiky v správe Slovenského pozemkového fondu - na obce a vyššie územné celky po vydaní kolaudačného rozhodnutia na stavbu, pod ktorou sú predmetné pozemky umiestnené," priblížil agrorezort v dôvodovej správe z návrhu novely.

Návrh zákona podľa MPRV reflektuje na dlhoročné problémy samosprávy, pričom samosprávu je potrebné vnímať ako živý organizmus s potrebou ho stále meniť, rozvíjať a modernizovať. "Je potrebné zdôrazniť, že nehovoríme len o zábave, turizme či kultúre, ale o celkovom zlepšovaní života samosprávy so zameraním sa na modernizáciu, oživenie a skvalitnenie potrieb príslušného regiónu, s podporou tvorby nových udržateľných pracovných miest, s diverzifikáciou regionálneho rozvoja, a tým aj zlepšenia kvality života občanov," spresnilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Finančné prostriedky z európskych fondov

Samospráva aktuálne podľa agroministerstva nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami. Obce a vyššie územné celky v rámci realizovania svojej modernizácie majú možnosť čerpať finančné prostriedky z európskych fondov, ktorú však sťažuje situácia okolo nevysporiadaných pozemkov. "Na základe uvedeného sa navrhuje, aby štátne pozemky v správe SPF boli bezodplatne prevedené do vlastníctva obcí a vyšších územných celkov za podmienok stanovených týmto návrhom zákona," doplnilo MPRV.

"Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z potreby získať finančné prostriedky z európskych fondov a rozvíjať a skvalitniť potreby príslušného regiónu. Táto urgentná potreba vyplýva aj z dlhodobých a strategických priorít Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, ktoré indikovali vo svojich podnetoch a stanoviskách," zdôvodnil potrebu rokovať o zákone v skrátenom legislatívnom konaní agrorezort.

Poslanci neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska. To hovorilo okrem iného o odsúdení daných krokov aj výzve pre slovenskú vládu na pridanie sa k Medzinárodnej organizácii pre návrat ukrajinských detí. Návrh predložila skupina opozičných poslancov zo SaS.

"Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí, avšak ukrajinské údaje hovoria, že počet týchto detí je niekoľkonásobne vyšší a pohybuje sa v státisícoch. Tieto deti sú osvojované ruskými rodinami a často sa stávajú obeťami rôznych druhov násilia vrátane sexuálneho či obeťami obchodovania s ľuďmi," odôvodnili predkladatelia návrh. Bezpečný návrat detí na Ukrajinu a stretnutie s ich biologickými rodinami musí byť podľa nich prioritou každej demokratickej krajiny medzinárodného spoločenstva.

Predkladateľka návrhu Vladimíra Marcinková (SaS) kritizovala koalíciu za to, že nepodporila, aby sa Slovensko pridalo k 33 krajinám sveta, ktoré pomáhajú Ukrajine monitorovať a dohľadať unesené, Ruskom deportované deti. "Vláda sa odmieta pridať, pomôcť koalícii krajín, ktorá sa snaží týmto deťom vrátiť život, pretože sú rusifikované, násilne adoptované do iných ruských rodín, ich rodičia o nich nemajú žiadnu informáciu," povedala na tlačovej konferencii s tým, že medzinárodná koalícia krajín už časť detí dokázala vrátiť späť do svojich domovov. Vláda podľa Marcinkovej stratila akúkoľvek snahu zachovať si tvár pred svetom a toto jej konanie "je hanbou pre celú našu krajinu, ktorú reprezentuje".

Viac o téme: PoslanciRokovanie Pozemkové úpravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu