Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Výchova generácie, ktorá raz bude posúvať štát, je výzvou pre každého, uviedol Drucker

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

BRATISLAVA - Vedomosti a výchova generácie, ktorá raz bude spravovať štát a posúvať ho vo všetkých sférach spoločenského života, je výzvou pre každého. Uviedol to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) v mimoriadnom príhovore v RTVS pri príležitosti konca školského roka. Úspech každej generácie bude podľa neho aj úspechom národa v globálnom svete.

"Sme v tom všetci spoločne. Štát, školstvo, každý jeden pedagóg a každý jeden rodič. Všetci vytvárame jedno spoločenstvo, ktoré má pred sebou jediný cieľ. Dať výchovu a vzdelanie každému dieťaťu a vytvoriť mu šancu uplatniť sa v reálnom živote bez ohľadu, v ktorom regióne Slovenska sa narodil a akú školu navštevuje," skonštatoval minister.

archívne video

Minister školstva Drucker: Zaviazali sme sa k nezmyslu a hrozí, že nebude mať kto učiť škôlkarov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Verí, že sa skončilo dlhé obdobie príliš častých zmien a zámerov, ktoré zostali na papieri a nikdy sa ich nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca. Je pripravený bojovať za to, aby školstvo malo stabilné financovanie, dôraz na inklúziu a dobré výsledky. Potrebná je však podľa neho najmä zmena kultúry. Podotkol, že žiaci, učitelia či ďalší pracovníci v školstve by mali cítiť od štátu skutočnú podporu.

Minister zdôraznil, že iba vzdelaný a kultúrny národ má šancu úspešného rozvoja v súčasnom globalizovanom svete. "O tom, akí budeme, ako sa budeme správať sami voči sebe, ako aj voči okolitému svetu, akú kvalitu mu ponúkneme, rozhodujeme iba my sami. Je to naša zodpovednosť a naša výzva. Nikto iný ju za nás neurobí, nikto to bremeno nesníme z našich pliec," dodal.

Viac o téme: Školský rokPríhovorTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu