Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Rezort školstva spúšťa projekt s cieľom odstránenia segregácie vo vzdelávaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rezort školstva vyhlásil novú výzvu pre národný projekt, ktorého cieľom je odstrániť segregáciu vo vzdelávaní a priniesť pozitívne zmeny pre deti a žiakov z marginalizovaných rómskych komunít. Informovali o tom z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Projekt sa zameria na identifikáciu a riešenie príčin segregácie v rôznych lokalitách.

archívne video

Minister školstva Drucker: Zaviazali sme sa k nezmyslu a hrozí, že nebude mať kto učiť škôlkarov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Riešenia budú prispôsobené podľa miestnych potrieb a podmienok, pričom kľúčovým prvkom bude participatívny prístup, zapájanie komunít a miestnych aktérov do procesu. Kľúčovou súčasťou projektu s názvom Príležitosť pre všetkých je príprava a realizácia lokálnych desegregačných iniciatív, ktoré budú slúžiť ako základ pre vytvorenie systémového a udržateľného procesu desegregácie. Tento proces má podporiť vznik plne inkluzívnych škôl, kde budú mať všetci žiaci rovnaké šance na úspech.

 

ROVNAKÉ ŠANCE NA ÚSPECH 📢 Vyhlásili sme novú výzvu pre národný projekt s názvom „Príležitosť pre všetkých“. ℹ️...

Posted by Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR on Thursday, July 4, 2024

Projekt má priniesť podporu rovného prístupu ku kvalitnému a inkluzívnemu vzdelávaniu pre všetkých, najmä pre znevýhodnené skupiny. "Tento cieľ zahŕňa podporu úspešného ukončenia vzdelávania na všetkých úrovniach, od raného detstva až po terciárne vzdelávanie a vzdelávanie dospelých. Súčasťou je aj uľahčenie vzdelávacej mobility a zlepšenie prístupnosti pre osoby so zdravotným postihnutím," uviedol odbor komunikácie a marketingu.

Projekt takisto reaguje na žalobu Európskej komisie proti Slovensku na Súdnom dvore EÚ, ako aj na viaceré rozsudky Najvyššieho súdu SR týkajúce sa segregácie rómskych detí. Rovnako je odpoveďou na záväzky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Nositeľom projektu je Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, vyčlenených je naň 6,9 milióna eur.

Viac o téme: ProjektVzdelávanieSegregáciaMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu