Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Hotové jatky: Za 17 dní zastrelili až 16 medveďov! FOTO Zábery len pre silné povahy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Majo Hletko)

BRATISLAVA – Na Slovensku máme problém s medveďmi. Ľudia žijúci v oblastiach, kde sa šelmy vyskytujú, boli už zúfalí. Báli sa chodiť mimo svojich domov, medvede im často doslova behali pod oknami. Súčasná vláda na čele s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nom. SNS) sa preto rozhodla urobiť zmeny, ktoré zjednodušili ich elimináciu. Čísla zlikvidovaných medveďov v priebehu pár dní však vyvolávajú otázniky.

Bývalý šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého na sociálnej sieti Facebook informoval o tom, že v období od 6. - 22. mája 2024 bolo na Slovensku zastrelených 16 medveďov. V prepočte to znamená, že 16 medveďov zlikvidovali za 17 dní. „Všetko pod taktovkou Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky,“ komentoval Hletko.

Hotové jatky: Za 17
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Majo Hletko)

Bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča uviedol, že medzičasom ŠOP SR uzavrela dohody so 125 poľovníckymi združeniami. „Ak pôjdu týmto tempom, prežijú do konca volebného obdobia vôbec nejaké medvede?,“ pýta sa.

Hotové jatky: Za 17
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Majo Hletko)

Veľké zmeny v legislatíve

Parlament koncom mája schválil zmeny týkajúce sa ochrany prírody. Pre výskyt medveďa hnedého sa po novom vyhlasuje mimoriadna situácia. Po jej vyhlásení sa je zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli medvede prilákať. Zároveň samospráva musí odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou.

Ak vnadiská nebudú príčinou výskytu medveďa, zákon umožňuje povoliť výnimky na elimináciu problémových jedincov, ktoré svojím výskytom a správaním predstavujú potencionálne ohrozenie života, zdravia a škody na majetku.

Vzhľadom na to, že pri výskyte a riešení situácie s medveďom treba postupovať aj v súčinnosti s inými subjektmi, ministerstvo životného prostredia má po novom oprávnenie povoliť výnimku pre tieto subjekty. A to v prípade, ak je vyhlásená mimoriadna situácia.

Odstrel medveďa môžu realizovať aj poľovné združenia. Dôvodom odstrelu bude už samotný výskyt medveďa v území, ktoré vyhlásia za územie odstrelu.

archívne video

Legislatívu k výskytu medveďa treba prijať v zrýchlenom režime, tvrdí Taraba (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

S otázkami týkajúcimi sa zastreleného počtu medveďov v danom období sme sa obrátili aj na rezort životného prostredia a Štátnu ochranu prírody SR. V čase publikovania článku sme ich reakcie nemali.

Medveď je z medzinárodného pohľadu vzácny a vyhynutím ohrozený živočích, a preto je aj v legislatíve EÚ zaradený medzi prísne chránené druhy. Chráni ho aj Bernská konvencia. Na Slovensku je medveď zaradený medzi chránené druhy živočíchov so stanovenou vysokou spoločenskou hodnotou a podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Je ho zakázané chytať, zraňovať alebo usmrtiť. Jeho spoločenská hodnota je 5 000 eur.

Viac o téme: Medveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu