Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Tamara Stohlová upozorňuje na zámer zníženia stupňov ochrany v niektorých národných parkoch

Tamara Stohlová
Tamara Stohlová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) upozorňuje na úmysel transformácie Národného parku (NP) Malá Fatra na prírodný park s nižším stupňom ochrany. Možné zmeny sa podľa nej týkajú aj ďalších národných parkov. Uviedla to na pondelkovej tlačovej konferencii. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR reagovalo, že neplánuje zrušiť národné parky, odmieta však pokračovať v niektorých zonáciách.

"Štátny tajomník Filip Kuffa aj naďalej pokračuje v rokovaniach o možnosti takéhoto degradovania národného parku na prírodný park," povedala Stohlová. V utorok (25. 6.) sa má podľa jej slov uskutočniť stretnutie, kde sa má hovoriť o znížení či ponechaní stupňov ochrany. "To všetko bez prizvania a prítomnosti zástupcov národného parku," podotkla. Podobná situácia je podľa nej aj v Národnom parku Poloniny.

archívne video

Vláda otvára dvere zločincom, ktorí ničia slovenskú prírodu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zmeny si podľa Stohlovej želá úzka skupina aktérov, ktorých činnosťou je lesníctvo, poľovníctvo alebo iný typ biznisu v národných parkoch. V prípade Tatranského národného parku (TANAP) hovorila o možnom znížení stupňa ochrany, pripravovanej zmene návštevného poriadku a ohrození zaradenia Tatier medzi chránené rezervácie UNESCO. V tejto súvislosti nevylúčila zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru.

"Vyjadrenia politického hnutia Progresívne Slovensko sú prejavom jeho nekompetentnosti. Môžeme ubezpečiť, že ministerstvo neplánuje zrušiť národné parky. Rovnako nebude robiť čokoľvek, čo uškodí záujmom Slovenska v rámci EÚ," uviedli z odboru komunikácie MŽP SR.

Doplnili, že vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) odmieta pokračovať v niektorých zonáciách národných parkov. "Napríklad v Poloninách, pripravených predchádzajúcou vládnou garnitúrou, ktoré ignorujú požiadavky miestnych obyvateľov, súkromných vlastníkov pozemkov, miestnych urbárov aj samospráv. Ich hlas a vlnu nevôle predchádzajúce vedenie vôbec nevypočulo pri príprave zonácie. Súčasné vedenie ministerstva vedie aktívny a konštruktívny dialóg s kľúčovými hráčmi v regiónoch," ozrejmili z MŽP.

Viac o téme: Národné parkyTamara StohlováStupeň ochrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu