Štvrtok27. jún 2024, meniny má Ladislav, Ladislava, zajtra Beáta

Valí sa na nás saharský prach! Už je nad nami, má to byť ešte horšie

Saharský prach nad Bratislavou v piatok ráno Zobraziť galériu (3)
Saharský prach nad Bratislavou v piatok ráno (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí si včera umyli a vyleštili svoje autá alebo čistili okná, zaplačú. Nad nami sa totiž znova nachádza saharský prach. Informuje o tom Slovenská hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že jeho koncentrácia ešte porastie.

"Dnes sa do strednej Európy v južnom až juhozápadnom prúdení dostáva väčšie množstvo saharského prachu. Jeho dráhu dobre vidieť aj na ranných družicových snímkach, ale môžete ho vidieť aj na oblohe, ktorá má belšiu farbu ako bežne a viac svieti. Prach sa k nám dostáva, pretože studený front s brázdou nízkeho tlaku vzduchu siaha až po Saharu," informuje SHMÚ. 

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Dodáva, že práve s frontami a brázdami sú spojené výstupné pohyby vzduchu, ktoré do atmosféry zdvíhajú aj jemný prach a ten sa následne prúdením premiestňuje v závislosti od jeho smeru, teda v tomto prípade k nám. "Ako môžete vidieť aj na družicových snímkach, nad centrálnym Stredomorím je prachu ešte viac a keďže práve odtiaľ k nám dnes prúdi vzduch, koncentrácia saharského prachu v našej oblasti v najbližších hodinách ešte stúpne," konštatuje SHMÚ.

Valí sa na nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Viac o téme: Saharský prach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu