Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Trópy sú tu a bude ešte horšie! VAROVANIE meteorológov: Najviac piecť bude na týchto miestach, padnú aj rekordy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Je to tu! Dnes teploty na väčšine územia pokoria hranicu +30 stupňov Celzia. V niektorých okresoch vydali meteorológovia dokonca výstrahu, pretože rekordné teploty nad 35 stupňov Celzia predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské zdravie.

V dôsledku vyššieho tlaku, ktorý sa aktuálne nachádza nad juhovýchodnou Európou k nám zasahuje aj prílev tropického vzduchu z juhozápadu. Práve tento príliv teplého vzduchu je zodpovedný za extrémne horúčavy, informuje imeteo.sk.

V Kysaku otvorilo svoje brány audiovizuálne centrum KlimaPark (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Výstraha 2. stupňa platí pre tieto okresy

V okresoch Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice môže v stredu vystúpiť teplota na 35 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ.

Estofex informuje o rozsiahlom búrkovom systéme, ktorý postupuje z Nemecka
Zobraziť galériu (5)
Estofex informuje o rozsiahlom búrkovom systéme, ktorý postupuje z Nemecka  (Zdroj: Estofex.org)


Teplota vzduchu môže prekročiť aj 34 stupňov Celzia

S vyššími teplotami však treba počítať aj na západnom Slovensku i mnohých okresoch stredného a východného Slovenska. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj, viaceré okresy Banskobystrického a Košického kraja a okresy Humenné a Vranov nad Topľou. Meteorológovia očakávajú, že teplota vzduchu môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

SHMÚ vydalo výstrahy 2. stupňa pred nebezpečne vysokými teplotami
Zobraziť galériu (5)
SHMÚ vydalo výstrahy 2. stupňa pred nebezpečne vysokými teplotami  (Zdroj: shmú.sk)


Výstrahy platia až do večerných hodín

Výstrahy platia predbežne od 13.00 do 19.00 h. Búrky hrozia tentokrát iba v horských oblastiach v Žilinskom a čiastočne aj v Prešovskom kraji. V susedných krajinách ale varovali aj pred sprievodnými javmi silných búrok, ktoré sa z Nemecka a Francúzska presúvajú ďalej do Českej republiky a Poľska. Pozorovaných bolo niekoľko superciel a na severovýchode Francúzska zaznamenali aj menšie tornádo.

Extrémne horúčavy nepotrvajú dlho

SHMÚ informuje, že už včerajší deň bol vo všetkých krajoch, okrem Žilinského tropický. Maximum dosiahla teplota v Mochovciach, a to 32,2 stupňa Celzia. Na západnom Slovensku zároveň zaznamenali aj tropickú noc. "Počas noci sme si od horúčav zväčša vydýchli, s výnimkou západného Slovenska, kde sme na niekoľkých staniciach zaznamenali tropickú noc. V Skalici bolo minimum teploty až 22,5 stupňa Celzia," konštatuje SHMÚ s tým, že vyššie teplotné minimá na západe boli spôsobené pretrvávajúcim juhovýchodným vetrom. Podľa odborníkov ale toto rekordne tropické počasie dlho nevydrží. "Takto nepríjemné počasie dlho nepotrvá," podotýka SHMÚ. V noci prejde cez územie Slovenska studený front, ktorý síce plošne prinesie len málo zrážok, ale prechodne prinesie suchší a chladnejší vzduch od severozápadu.

Viac o téme: PočasieNebezpečenstvoRekordné teplotyVýstraha 2.stupňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu