Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

ZVRAT v počasí! Po horúčavách udrú silné búrky: Hrozia lejaky, silný vietor aj krúpy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko aktuálne zažíva vlnu horúčav. Po početných búrkach a dňami intenzívnych dažďov si teraz užívame horúce počasie, kedy sa teploty šplhajú k 35 °C. To sa však má už dnes opäť zmeniť a Slovensko čakajú silné búrky. Cez víkend očakávame teploty pod 30-kou.

Kým na Slovensku zažívame horúce počasie, situácia v Európe je iná. Ako informuje portál iMeteo.sk, postupuje ňou studený front, ktorý so sebou prináša silné búrky. Intenzívne búrky už stihli urobiť škody v Nemecku, kde ohrozili aj futbalové Euro 2024. Búrky s tragickým koncom zaznamenali v Česku

Intenzívne búrky v Európe sa očakávajú aj v piatok a to najmä susednom Česku, Nemecku, Poľsku a na severe Talianska. Je vysoko pravdepodobné, že budú sprevádzané silným vetrom, lejakmi či veľkými krúpami. Predpovedná služba Estofex varuje, že na severe Talianska nie sú vylúčené ani silné tornáda. Podľa informácií iMeteo sa v priebehu dnešného dňa po zadnej strane tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou od juhozápadu do našej oblasti prechodne obnoví prílev tropického vzduchu. Prevládať má malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. 

Slovensko musí v piatok počítať s vysokými teplotami a búrkami

Na Slovensku potrápia v piatok najmä okresy západného Slovenska vysoké teploty. Počítať s nimi treba v celom Bratislavskom a Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Trnavského kraja, ale aj v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od 13.00 do 19.00 h.

ZVRAT v počasí! Po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia upozorňujú aj na búrky, s ktorými treba rátať v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Výstraha prvého stupňa platí od 20.00 h.

ZVRAT v počasí! Po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Numerický model ICON či slovenský Aladin odhadujú príchod búrok z Rakúska a z Moravy nad západné a severozápadné časti Slovenska už okolo 21.00 až 23.00 h. iMeteo však upozorňuje, že detailnejšie numerické modely očakávajú, že by búrky mohli nad naše územie doraziť až v sobotu ráno, prípadne počas popoludnia. Časová odchýlka je tak aktuálne až na úrovni okolo 12 hodín. Jedno je však isté, búrky územie Slovenska zasiahnu.

Grafická predpoveď počasia na piatok a víkend

Teploty v piatok vystúpia od 28 °C do 34 °C. Očakáva sa malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Fúkať bude prevažne južný vietor do 25 km/h. V sobotu sa má ochladiť, niekde až o 9 stupňov a na viacerých miestach má pršať. V nedeľu bude opäť len malá oblačnosť alebo slnečno, ale teploty podľa predpovede SHMÚ nestúpnu cez 30 stupňov Celzia.

ZVRAT v počasí! Po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)
ZVRAT v počasí! Po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)
ZVRAT v počasí! Po
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieHorúčavyBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu