Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Vojenský materiál z Novák prevezený na Záhorie

(Zdroj: SITA)

Bratislava - Z Vojenského opravárenského podniku v Novákoch, ktorý pred vyše rokom takmer zničil výbuch, previezli za prísnych bezpečnostných opatrení vojenský materiál určený na likvidáciu.

Novinárov včera o tom informovali ministri obrany a vnútra Jaroslav Baška a Robert Kaliňák. Transport smerom na Záhorie vzbudil rozruch, keďže ho napriek pozornosti verejnosti a niektorých médií, úrady najprv utajovali a tvrdili, že išlo o cvičenie záchranného systému s ozbrojenými zložkami.

"Dôvodom tohto prevozu bol fakt, že spomínaný materiál do budúcnosti predstavoval potenciálnu hrozbu a za určitých okolností mohol spôsobiť veľké škody," povedal Baška.

Vojaci, policajti a hasiči previezli materiál, ktorý tvorila takzvaná pyrotechnická zlož, v noci zo stredy na štvrtok do Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie, kde ho zničia. Novácka fabrika totiž nie je podľa ministra obrany vybavená na jeho likvidáciu a má nevyhovujúce skladové priestory.

Pyrotechnická zlož sú látky, ktoré slúžia k roznetu výbušnín. Podľa Bašku prevážaný materiál vyzeral ako piesok.

Baška ani Kaliňák nespresnili množstvo, detailnejšie zloženie ani pôvod prevážaného materiálu, ktorý vraj v závode nazhromaždili v rokoch 2002 až 2005 jeho pracovníci "nezodpovedným konaním".

Na prevoze sa zúčastnilo 135 vojakov, 120 policajtov a 120 hasičov s desiatkami vozidiel, spresnil Kaliňák. Akcia bola podľa neho dlhodobo pripravovaná a predchádzali jej aj dva nácviky. "Tento transport bol najdôležitejšou fázou likvidácie následkov nešťastia výbuchu," tvrdil Baška.

Konvoj však podľa medializovaných informácií vystrašil obyvateľov Novák, ktorí nevedeli, čo sa deje. Primátor mesta Dušan Šimka tvrdil, že o celej akcii nemal žiadne informácie a oficiálne vysvetlenie úradov považoval za nedostatočné. Kolóna vozidiel, ktorá podľa denníka Sme bola dlhá až šesť kilometrov, zablokovala tiež na istý čas diaľnicu a cesty.

Ministri dnes utajenie odôvodnili obavou z možného útoku na konvoj, podľa Kaliňáka nešlo o krízovú situáciu. Minister vnútra tiež tvrdil, že výsledkom transportu je zvýšená bezpečnosť občanov Novák.

Zástupcovia ministerstiev zároveň odmietli špekulácie médií, že materiál mal byť údajne letecky prepravený ďalej do Poľska. Let z letiska Kuchyňa podľa Bašku nesúvisel s transportom.

Explózia z marca 2007 si v Novákoch okrem rozsiahlych materiálnych škôd vyžiadal aj osem obetí na životoch. Vyšetrovanie nešťastia nie je zatiaľ ukončené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu