Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

SNS chce zrušiť Ústav pamäti národa. Je to kvôli Slotovi?

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

Aktualizované

BRATISLAVA - Skupina poslancov vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) na čele s predsedom Jánom Slotom navrhla zrušiť Ústav pamäti národa (ÚPN). Návrh predložili poslanci do parlamentu v piatok niekoľko dní po tom, ako médiá na základe dokumentov z ÚPN priniesli informácie o Slotovej údajnej kriminálnej minulosti.

Výrazné zmeny v ÚPN podporuje aj vládna ĽS-HZDS, vicepremiér za najsilnejšiu vládnu stranu Smer-SD Dušan Čaplovič bol naopak k návrhu SNS skôr rezervovaný.

Ústav, ktorý monitoruje zločiny z čias komunistickej a fašistickej totality, by mal podľa návrhu štvorice poslancov SNS zaniknúť od 1. januára 2009, dokumenty by mal spravovať Vojenský historický ústav. "Ústav pamäti národa už dlhší čas neplní svoje spoločenské poslanie a úlohy, ktoré mu vymedzuje zákon o pamäti národa," napísali poslanci v dôvodovej správe svojho návrhu.

Samostatný návrh o ÚPN chce predložiť aj ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorá fungovanie ústavu kritizovala aj v minulosti. "ÚPN je určitým spôsobom zneužívaný, respektíve slúži ako nástroj pre rôzne politické súboje," povedal dnes na tlačovej konferencii podpredseda hnutia Miroslav Jureňa. ÚPN by podľa neho nemusel zaniknúť úplne, časť jeho kompetencií by však mal prevziať Národný bezpečnostný úrad, ktorý napríklad vydáva previerky potrebné k prístupu k utajovaným materiálom.

Smer-SD zatiaľ jednoznačné stanovisko k návrhom nedal. Podľa hovorkyne premiéra Roberta Fica Silvie Glendovej bude o nich rokovať koaličná rada. "Povedal by som, že je to o strate pamäti (...). Vzbudzuje to rôzne asociácie," reagoval však pre ČTK Čaplovič zo Smeru, ktorý je známy viacerými konfliktmi so Slotom. Bližšie sa k návrhu vyjadriť nechcel, keďže si ho vraj ešte nepreštudoval.

Predstavitelia ÚPN by mali dať k návrhu zákona stanovisko v pondelok. "Potrebujeme, aby sme si veci rozanalyzovali," povedal ČTK Petranský. Slotovi ani hovorcovi SNS Rafaelovi Rafajovi sa ČTK dovolať nepodarilo.

Médiá v poslednom období na základe dokumentov bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) informovali, že Slota sa mal ako mladík zúčastniť na krádeži v obchode na Slovensku. Neskôr po úteku do Rakúska zas údajne vykrádal autá. V poslednom období sa okrem toho objavili informácie o ďalších menších deliktoch zo Slotovej mladosti, ktoré však nesúviseli s dokumentmi ŠtB.

Slota nedávno všetky obvinenia odmietol. Jeho tlačové oddelenie reagovalo, že médiá voči nemu vedú diskreditačnú kampaň. SNS okrem toho v stanovisku spochybňovala dôveryhodnosť dokumentov ŠtB, ktoré spravuje ÚPN.

Vznik ÚPN presadil za vlády Mikuláša Dzuridnu už zosnulý bývalý šéf federálneho ministerstva vnútra Ján Langoš. Ústav doteraz zverejnil napríklad registračné protokoly bývalej ŠtB, z ktorých sa možno dozvedieť mená agentov a iných spolupracovníkov ŠtB. Na internete sa dá dostať aj k menám príslušníkov správy komunistickej kontrarozviedky v Bratislave či likvidátorov židovského majetku z čias druhej svetovej vojny. Ústav dal okrem toho koncom vlaňajška niekoľko podnetov prokuratúre na prešetrenie trestných činov, z ktorých sú podozriví bývalí príslušníci ŠtB.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu