Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Vo vysokohorskom teréne trvá malé lavínové nebezpečenstvo

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná.

V priebehu dňa je pri oteplení ojedinele možný samovoľný výskyt snehových splazov alebo aj menších základových lavín na svahoch s trávnatým podkladom. Nepredpokladá sa žiadne ohrozenie vyznačených údolných trás a objektov lavínami. Podľa infoservisu Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej je pri oteplení v priebehu dňa tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližších 24 hodín stúpajúca. Všeobecne prevládajú dobré podmienky na vysokohorské túry.

Na horách bolo dnes ráno jasno, na podhorí miestami zamračené s nízkou oblačnosťou. Inverzné počasie aj naďalej pretrváva. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do -2° C, na podhorí až do -12°C. Fúkal mierny prevažne južný vietor s rýchlosťou do 20 km/h. Za uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol. Snehová pokrývka sa vplyvom striedania kladných denných a záporných nočných teplôt stabilizovala. V priebehu dňa je snehová pokrývka najmä na južných svahoch vlhká, na severných svahoch je sneh premrznutý a kôrovitý, na hrebeňoch je povrch často hlavne z rána zľadovatený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu