Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

6-ročný Peťko vyhral boj o život

Peťko (6) z Košíc nedávno prekonal ťažký zápal mozgových blán.
Peťko (6) z Košíc nedávno prekonal ťažký zápal mozgových blán.

KOŠICE - Rodičia iba 6-ročného Peťka z Košíc prežili peklo. Chlapček pravdepodobne v škôlke ochorel na zákernú pneumokokovú meningitídu, čím sa ocitol doslova na hranici života a smrti.

Hoci stále nie je celkom fit, je už mimo nebezpečenstva. Aby sa situácia neopakovala, deti, ktoré chodia do škôlky kam chodí aj Peťko, proti tejto chorobe bezplatne zaočkujú.

"Syn mal krátko po nástupe do škôlky príznaky silnej angíny. Bolela ho hlava a vracal. Ocitol sa na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde mu diagnostikovali zápal mozgových blán," spomína Peťkova mama Valéria D. (35). Jej syn ležal v umelom spánku, no zabojoval. Poruchy vedomia už ustúpili, hoci ešte stále nerozpráva tak ako predtým.

Primárka infekčného oddelenia Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach Viera Szabadošová uviedla, že pri meningitíde sa baktérie dostávajú do nervového systému: "U malých detí až štvrtina prípadov ochorenia spôsobeného meningokokom končí úmrtím. Vlani sme mali jeden takýto prípad." Ako dodala, výskyt meningitídy súvisí s poruchami imunity.

Prenos choroby vrátane otráv krvi, zápalov pľúc a stredného ucha sa podľa odborníkov šíri kvapôčkami - kašľom a kýchaním. Riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková však má pre deti z Peťkovej škôlky na Nešporovej ulici a aj ich rodičov dobrú správu: "V najbližších dňoch bezplatne zaočkujem asi 100 detí z tejto škôlky do piatich rokov." Podobne už postupovali v Banskej Bystrici a Bratislave, kde zaočkovali deti zo škôlok a detského domova.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu