Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Kazašská novinárka odmietla Kaliňákov darček

Minister Kaliňák ponúkol novinárke pobyt v Tatrách, tá dar odmietla.
Minister Kaliňák ponúkol novinárke pobyt v Tatrách, tá dar odmietla. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kazašská opozičná novinárka Balli Marzecová odmietla pozvanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka na pobyt v Tatrách. Minister jej pobyt ponúkol po tom, ako ju v stredu počas riadne ohlásenej demonštrácie zadržala polícia.

Svoje rozhodnutie novinárka odôvodnila tým, že v Bratislave protestovala na žiadosť kazašskej opozície a nemôže využiť toto pozvanie súkromne. Povedala tiež, že sa jej zdravotný stav cestou do Poľska skomplikoval.

"Veľká vďaka patrí vášmu ministrovi za pozvanie a za to, že sa mi ospravedlnil. Pozvanie však prijať nemôžem, pretože pre seba nič nepotrebujem. Všetko som to robila pre Kazachstan," povedala ČTK Marzecová. Novinárka neuvažuje ani nad podaním sťažnosti na slovenských policajtov. Podľa nej je však dôležité, aby sa podobná situácia už nikdy nezopakovala. Kazašská novinárka odcestovala vo štvrtok večer do Poľska, kam emigrovala viac ako pred dvadsiatimi rokmi. Doma ju už kontaktovala kazašská opozícia z Kazachstanu a Nemecka.

Žena vo štvrtok tvrdila, že ju policajti v aute zasiahli do tváre a kopli ju do brucha. Potom vraj začala krvácať a museli ju ošetriť v nemocnici. "Včera (štvrtok) poobede to už bolo intenzívnejšie. Po druhýkrát som bola v nemocnici v Ružinove. Cítim sa slabá a malátna," povedala ČTK Marzecová. Podľa hovorkyne bratislavskej fakultnej nemocnice Rút Geržovej pacientka nemala vážnejšie zranenia, ktoré by si vyžadovali jej hospitalizáciu. Bližšie informácie však neposkytla.

Novinárka protestovala na námestí pred prezidentským palácom, kde kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva prijal slovenský prezident Ivan Gašparovič. Kazašská opozícia obviňuje Nazarbajeva z uzurpovania moci a nedemokratického vládnutia. Vládu tejto bývalej sovietskej republiky kritizovala aj medzinárodná organizácia Amnesty International, podľa ktorej sa v krajine porušujú ľudské práva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu