BRATISLAVA – Ani februárové úradné kontroly potravín nedopadli najlepšie. Inšpektori našli na pultoch našich predajní zoxidované vína, pokazenú bryndzu, slaninu a kuracie mäso. Na tom hovädzom nebolo uvedené schvaľovacie číslo bitúnku a rozrábky. Posvietili si aj na ovocie a zeleninu. V meste Martin padla 900-eurová pokuta.
Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR informovala o výsledkoch úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, ktoré prebiehali počas celého februára. Inšpektori ich celkovo vykonali 4 959. Z uvedeného počtu bolo zistených 1 088 nedostatkov.
Najviac sa zamerali na malé predajne 1 649 (33,3 percenta), stredné predajne 1 308 (26,4 percenta) a hyper a supermarkety 730 kontrol (14,7 percenta).
Sankcie uložené za zistené nedostatky
Blokových pokút bolo uložených 137 v celkovej výške 4 427 eur. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ uvádza ŠVPS SR na svojej internetovej stránke. V správnom konaní bolo uložených 34 opatrení.
V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 88 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 95 030 eur. Priemerná pokuta predstavovala 1 079,9 eura, najvyššia 7 500 eur.
Popis vybraných nedostatkov
Počas februárových kontrol bolo odobratých 1 080 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli k 11. marcu ukončené analýzy u 631 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 34 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 3,1 percenta.
Bryndza plnotučná zimná mala nepríjemný kvasnicový zápach, boli v nej zistené kvasinky a plesne rodu Penicillium a druhu Geotrichum candidum.
V závine škoricovom bolo zistené nadlimitné množstvo kumarínu a v označení chýbal údaj o obsahu škorice.
Oravská údená slanina bola na pohľad na povrchu oschnutá a zoxidovaná s viditeľnými bielymi kolóniami mikrobiálnej kontaminácie. Jej farba bola na povrchu zmenená, svalovina zašednutá, tukové časti nažltlé. Navyše páchla po začínajúcom mikrobiálnom rozklade.
V gazdovskom kefírovom mlieku bola nemeraná hodnota Enterobacteriaceae 70 000 KTJ/ml, čo presahuje stanovený limit.
Zloženie bravčovej domácej klobásy ukázalo, že došlo k prekročeniu najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu a sumy PAU 4.
V kolekcii trvanlivého pečiva (400 gramov) bola zistená prítomnosť celkového mliečneho alergénu v množstve väčšom ako 25,00 mg/kg, čo je nad najvyšším bodom kalibračnej krivky. Výrobok nevyhovel ani kvôli veľkosti písma na obale.
V čiernom korení mletom bola zistená nízka hodnota piperínu.
Kuracie stehná horné bez kosti a kože, chladené balené, mali nepríjemný pach po pokazenom mäse v rozkladnom procese aj po tepelnej úprave.
Na hovädzom zadnom z pleca na balenom hovädzom mäse nebolo uvedené schvaľovacie číslo bitúnku a rozrábky.
Vína PASTORAL MODERN (červené sladké 11%), CHARDONNAY (polosladké biele , 11%), MERLOT ROSE (polosladké ružové, 11%), CHARDONNAY (biele polosladké, 11%) a Muškát (biele polosladké, 11%) nevyhoveli kvôli pachu a nečistej chuti po oxidácii.
Duša monacha – víno biele polosladké (12%) bolo zoxidované.
Čítajte aj: Des na pultoch v našich obchodoch: Padla miliónová pokuta! Hrozivé zistenie o hovädzom mäse
Kontrola ovocia a zeleniny
Počas tohtoročného februára inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny vykonali 205 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny.
Na mieste posúdili zhodu s obchodnými normami u 1 264 plodín, z čoho 68 plodín nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme. Celkovo prekontrolovali 82 470 kilogramov tovaru, z čoho cca 1 386 kg nevyhovelo.
Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 13,6 percent, v znaku obchodná kvalita 25,2 percenta, v znaku veľkosť 0,7 percenta, v znaku obchodná úprava 1,7 percenta a v znaku označenie 58,8 percenta.
Nevyhovujúcejšími plodinami boli jablká, hrozno stolové, rajčiaky, mandarínky, kapusta a kel. V meste Martin padla 900-eurová pokuta.