BRATISLAVA – V zdravej maškrte sa po analýze zistila prítomnosť karcinogénnej látky. O nadlimitnom množstve aflatoxínov v arašidovej nátierke s bielou čokoládou, ktorú na Slovensko dováža košická firma, informovala Štátna veterinárna a potravinová správa (ďalej len ŠVPS) SR.
ŠVPS SR v rámci importnej kontroly v Colnom úrade Michalovce odobrala vzorku výrobku "Arašidová nátierka s bielou čokoládou" pôvodom u Ukrajiny. Výrobcom produktu je tamojšia spoločnosť Fito. Jeho dovozcom je košická firma SORE Commerce s.r.o.
Vzorka bola analyzovaná v dolnokubínskom Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave. „V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť aflatoxínu B1 v množstve 7,4 µg/kg (limit je maximálne 2 µg/kg) a suma aflatoxínov (B1, B2, G1, G2) v množstve 8,0 µg/kg (limit je maximálne 4 µg/kg),“ upozornila ŠVPS SR. Vládny úrad zdôraznil, že zásielka arašidovej nátierky s bielou čokoládou s hmotnosťou 240 kilogramov (600 kusov á 400g) nebola uvoľnená do voľného obehu.
Čítajte aj: Slovenskú bryndzu stiahli z trhu: Obsahovala nebezpečný patogén, ak ju máte doma, nejedzte ju!
Aflatoxíny v potravinách
Aflatoxíny sú druhom mykotoxínov nachádzajúcich sa prirodzene najmä v arašidoch, orechoch, pistáciách, sušenom ovocí, obilí a koreninách. Majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej výživy. Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže ohroziť zdravie.