BRATISLAVA – Májové kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu a čerstvých plodín nepriniesli potešujúce výsledky. Vo viacerých potravinách bola totiž zistená prítomnosť baktérie Listerie monocytogenes. Pri požití takto kontaminovanej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu, so zväčšenou slezinou, výražkami a leukopéniou.
Inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vykonali v máji 5 133 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu (v malých predajniach 1 425, v stredných predajniach 1 234 a u výrobcovou a v baliarniach 906 kontrol).
Z uvedeného počtu bolo 342 kontrol s nedostatkom, celkovo bolo zistených 1 213 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 958 právnych subjektov a 2 920 prevádzok.
Sankcie uložené za zistené nedostatky
Uložených bolo 353 blokových pokút v celkovej výške 5 342 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách.
V správnom konaní bolo uložených 21 opatrení. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 111 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 329 500 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 2 968,5 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 200 000 eur.
Odber vzoriek a laboratórne analýzy
Bolo odobratých 1 646 vzoriek potravín a surovín, z čoho boli ukončené analýzy u 1 077 vzoriek. Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 23 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,1 percenta.
Popis vybraných nevyhovujúcich vzoriek
Bravčové plece bez kosti malo cudziu vôňu a výrazné známky kazenia.
Šunková saláma obsahovala prítomnosť baktérie Listeria monocytogenes.
Vajcia slepačie trieda kvality B nevyhoveli kvôli prítomnosti plesní na povrchu vajec: Penicillum spp, Aspergilus sp., obsah vajec- penicillium spp.
Grilovací syr (syr na grilovanie) neprešiel, lebo vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť bektérie Listeria monocytogenes.
Long drink G:N s príchuťou Grepfruitu (0,33 l) vykazoval prekročenie najvyššieho prípustného množstva kyseliny sorbovej.
Prievidzský šalát obsahoval baktériu Listerie monocytogenes.
Kuracie rezne čerstvé mali prekročený celkový obsah vody.
TAHINI sezamová rastlinná omáčka nevyhovela kvôli prítomnosti sójového proteínu v množstve 5,4mg/kg bez jeho uvedenia na obale, pričom označenie výrobku nie je v súlade s nariadením.
Šampiňóny celé v slanom náleve nevyhoveli v označení pre uvedenie spotrebiteľa do omylu duplicitným označením "v slanom náleve" a zároveň " v mierne slanom náleve".
Medovina brusnicová mala obsah alkoholu, ktorý nebol v súlade s hodnotou deklarovanou na obale výrobku, obsah prchavých kyselín najviac 1,6 g/l.
V bravčovej masti s pečeným mäsom po vykonaní mikrobiológie boli odhalené plesne iné než Geotrichum candidum, ktoré boli nad stanovený limit.
Súvisiace: Hrôzostrašné výsledky z kontrol potravín: Kupujeme pokazené mlieko aj mäso, pokuta za milión eur
Kontroly čerstvého ovocia a zeleniny
V máji vykonali inšpektori autorizovaní na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny 202 kontrol obchodnej kvality čerstvých plodín. Celkovo prekontrolovali 64 720,87 kg tovaru, z čoho 764,34 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme.
V maloobchodných jednotkách bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 764,34 kg. Pri kontrolách na požiadanie, u prvovýrobcov a vo veľkoobchodných skladoch nebol zistený nevyhovujúci tovar. Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 31,5 %, v znaku obchodná kvalita 37,5 % a v znaku označenie 31,0 %.
Nevyhovujúcejšie plodiny boli rajčiaky (9), jablká (8), banány žlté (6), hrozno stolové (6), jahody (5), paprika (5), špargľa (5), cibuľa (4) a kivi (4).
Právoplatným rozhodnutím boli ukončené 4 správne konania. Pokuty boli uložené vo výške 6 500 eur.