BRATISLAVA – Z marcovej správy z úradnej kontroly potravín behá mráz po chrbte. Potravinoví inšpektori odhalili dvojakú kvalitu vín, pokazenú bravčovinu či výrobky, v ktorých boli prekročené limity konzervantov, pesticídov a mykotoxínov. Bola zistená aj baktéria salmonely.
Potravinoví inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v období od 1. do 31. marca vykonali 5 754 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Z uvedeného počtu bolo 343 kontrol s nedostatkom, pričom celkovo bolo zistených 1 056 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 1 504 právnych subjektov a 2 597 prevádzok.
Inšpektori si najviac posvietili na stredné (30,8 percenta) a malé predajne (26,1 percenta), hyper a supermarkety (16,8 percenta).
Čítajte aj: Slovenskí inšpektori objavili na pultoch pokazené potraviny, šokujúce zistenie o mäse
Uložených bolo 129 blokových pokút v celkovej výške 4 770 eur. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 89 správnych konaní. Pokuty boli uložené vo výške 184 320 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 2 071 eur, tá najvyššia 30 000 eur.
Popis vybraných nedostatkov
Bolo odobratých 1 538 vzoriek potravín a surovín. Popis niektorých z nich zverejnila ŠVPS SR na svojom webe.
V arašidovej nátierke s mliečnou čokoládou bolo zistené prekročenie najvyššieho povoleného množstva aflatoxínu B1 a sumy aflatoxínov B1,B2, G1a G2. O nevyhovujúcom výrobku sme vás informovali v tomto článku.
V bulharskom šaláte bola zistená prítomnosť kyseliny benzoovej (E210), ktorá nebola deklarovaná na obale.
Zle dopadli aj niektoré vína. V Tolnai Harsika sa preukázal dvojaký obsah alkoholu. Kým originál etiketa deklarovala 11,5 obj.%, dolepka v štátnom jazyku 11,0 obj.%.
Víno Tolnai Kékfrankos nevyhovelo kvôli čírosti a neharmonickej chuti. Taktiež sa v ňom zistil dojaký obsah alkoholu (originálna etiketa uvádzala 12,0 obj.%, dolepka v štátnom jazyku 11,0 obj.%).
Hrozno biele voľné, konkrétne odroda Thomson, malo prekročený obsah chlorpyrifosu. Maximálny dovolený limit je 0.01mg/kg, no nameraná hodnota bola 0.026mg/kg.
Pšeničná hrubá krupica nepochodila kvôli prekročenému obsahu popola v sušine.
Svetlý výčapný ležiak Šariš EJL mal podľa ŠVPS SR problém vo farbe piva.
Pollitrové Baťkové bylinkové sirupy Žihľava (100% kvalita) nevyhoveli, lebo na nich nie sú uvedené všetky povinné údaje výživovej hodnoty. Zamlčané sú nasýtené mastné kyseliny, v označení sú uvedené zdravotné tvrdenia "má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev, zvyšuje koncentráciu, je prospešná pre kosti, vlasy a nechty", bez uvedenia odkazu na všeobecný a nešpecificky prínos živiny alebo potraviny pre celkové zdravie alebo dobrý zdravotný stav.
Dunajská klobása pikant OE a tradičná domáca klobása pikant mali na povrchu biele ložiská kvasinkových mikroorganizmov.
V tatárskom bifteku sa preukázala prítomnosť escherichia coli O111, u ktorej bol zistený gén zodpovedný za produkciu toxínu VT1 a gén kódujúci virulenčný faktor intimín. O nevyhovujúcom výrobku si viac prečítate v tomto článku.
Polotučný mliečny výrobok s príchuťou vtáčieho mlieka pohorel pre neuvedenie množstva zložky zobrazenej graficky (vanilkové struky), neuvedenie v názve potraviny "obsahuje cukor" a pre neuvedenie názvu výrobku opisujúceho charakter a podstatu výrobku.
Chladené bravčové karé bez kostí malo zmenenú farbu, presnejšie sivo-ružovú, povrch malo osliznutý, vôňu nepríjemnú, bravčovina vykazovala známky kazenia.
V plnotučnej bryndzi Slatina (250 g, SK 025) bol obsah ovčieho syra zo sušiny výrobku menší ako 50 hmot.% zo sušiny výrobku aj po pripočítaní neistoty merania.
Hovädzia sviečková hlbokozmrazená nevyhovela, pretože javila príznaky akostného narušenia pre zmenu pachu.
Vzorka bravčovej klobásy – MP bola pozitívna typizáciou salmonella enterica serovar Derby.
Vo vyšetrenej vzorke 100% ovčia bryndza (125 g, SK 025) bolo zistené 61,7% ovčieho hrudkového syra zo sušiny výrobku, pričom na obale bolo deklarované, že ide o 100% ovčiu bryndzu.
Tvaroh jemný hrudkovitý, nízkotučný, VB nevyhovel pre zistenie prítomnosti kyseliny sorbovej, ktorá nie je uvedená v zložení výrobku.