Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Gabura nebude môcť kandidovať za KDH, nevylúčil odchod z hnutia

Peter Gabura
Peter Gabura

TREBIŠOV - Kontroverzný poslanec KDH Peter Gabura už nebude môcť kandidovať na verejnú funkciu za kresťanských demokratov. Rozhodcovský súd hnutia dnes totiž zamietol Gaburovo odvolanie voči skoršiemu verdiktu predsedníctva KDH. Potrestaný poslanec nevylúčil, že z hnutia preto odíde.

Vedenie opozičnej strany potrestalo svojho poslanca okrem iného za kritické výroky voči šéfovi KDH Pavlovi Hrušovskému. Gaburu už skôr vylúčili z poslaneckého klubu. "Rozhodnutie predsedníctva o uložení sankcie nadobudlo právoplatnosť, poslanec má tak zákaz kandidovať do funkcii verejnej moci za KDH," povedal v telefonickom rozhovore hovorca KDH Martin Krajčovič.

Gabura podrobnejšie k rozhodnutiu vyjadriť nechcel, keďže o ňom zatiaľ oficiálne nevedel. Nevylúčil však, že hnutie pre verdikt opustí. "Rozhodne by som zvažoval či zotrvám v KDH," povedal poslanec. Či by mal záujem prestúpiť do inej politickej strany, Gabura povedať nevedel.

Poslanec podľa vedenia KDH porušil politickú disciplínu tým, že svojimi vyjadreniami znevažoval funkcionárov hnutia. V časopise Fakty podľa predsedníctva uverejnil urážajúce výroky na Hrušovského a zakladateľa KDH Jána Čarnogurského. Gaburova spoločnosť je spolumajiteľom firmy, ktorá časopis vydáva. Kontroverzie vzbudili aj jeho ostré výroky proti homosexuálom a imigrantom.

KDH kritizovalo svojho poslanca aj za to, že spolupracoval s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom. S Tóthom sa v minulosti dostal do ostrého sporu exminister vnútra za KDH Vladimír Palko. Gaburovi za jeho kontakty s Tóthom poslanci neskôr zakázali zúčastňovať sa na zasadnutiach poslaneckého klubu.

Gabura, ktorý dlhé obdobie pôsobil ako hlavný pokladník strany, sa po voľbách v roku 2006 dostal do parlamentu vďaka preferenčným hlasom - na kandidačnej listine KDH bol totiž až na nižšom, "nezvoliteľnom" mieste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu