Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Gabura odmietol kritiku vedenia KDH

Peter Gabura
Peter Gabura

BRATISLAVA - Poslanec opozičného KDH Peter Gabura dnes odmietol postup predsedníctva hnutia, ktoré začalo voči nemu disciplinárne konanie za údajné zneváženie jeho funkcionárov.

Poslancovi, ktorý sa dostal do sporu s vedením strany aj v minulosti pre svoje kontroverzné výroky o homosexuáloch a migrantoch, hrozí až vylúčenie z KDH. "Rozhodnutie predsedníctva (...) považujem za pokus umlčať tretinu hnutia, ktorá si želá zmenu. Ak sa v KDH udomácnia takéto praktiky, nemám obavu o svoju politickú existenciu, ale o budúcnosť nášho hnutia," tvrdil pred novinármi Gabura, ktorý na júnovom sneme hnutia neúspešne presadzoval zmenu stanov hnutia. Úpravy, ktoré podľa Gaburu podporila tretina delegátov, mali posilniť postavenie regionálnych štruktúr KDH.

Gabura podľa predsedníctva v časopise Fakty pred snemom KDH uverejnil urážajúce vyjadrenia na adresu staronového predsedu strany Pavla Hrušovského a bývalého šéfa strany Jána Čarnogurského. Gabura je spolumajiteľom spoločnosti, ktorá časopis vydáva. Autor týchto výrokov bol jeden z účastníkov ankety, poslanec však dnes tvrdil, že má k týmto výrokom "pozitívny vzťah". Respondent v časopise hovoril o potrebe vymeniť šéfa strany Hrušovského. Dôvodom malo byť to, že ten je registrovaný v zoznamoch komunistickej Štátnej bezpečnosti ako kandidát na tajnú spoluprácu.

V tejto kategórii boli osoby, o ktorých ŠtB zhromažďovala informácie, s tajnou políciou však nespolupracovali. Hrušovský túto informáciu sám zverejnil ešte v roku 2005.

Návrh na začatie disciplinárneho konania označil poslanec za neodôvodnený a vníma ho ako pokračovanie šikanovania svojej osoby. Ak by konanie za zverejnené výroky pokračovalo, išlo by podľa neho o potieranie slobodného vyjadrovania názorov a otvorenej vnútrostraníckej diskusie. Poslanec dnes zároveň potvrdil, že chce ostať v KDH a nemieni vstupovať do inej politickej strany. Gabura sa stal po minuloročných voľbách poslancom parlamentu vďaka preferenčným hlasom.

Už v minulosti vyvolal nevôľu straníckych kolegov aj svojimi výrokmi o homosexuáloch, ktorých označil za úchylných ľudí. Okrem toho tiež vyjadril obavu z usadenia sa migrantov na Slovensku. Predsedníctvo KDH mu ešte v marci zakázalo zúčastňovať sa na zasadnutiach poslaneckého klubu, keďže udržiaval kontakty s Petrom Tóthom, ktorý v minulosti pracoval v Slovenskej informačnej službe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu