Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Gabura nemôže kandidovať za KDH, prišiel aj o členstvo v klube

Peter Gabura
Peter Gabura

BRATISLAVA - Poslanec Peter Gabura už nebude môcť kandidovať za opozičné KDH vo voľbách. Rozhodlo o tom dnes predsedníctvo strany, ktoré tak poslanca potrestalo za jeho kontroverzné výroky. Gaburu okrem toho podľa hovorcu strany poslanci KDH vylúčili aj zo svojho klubu. Gaburovi podľa stanov hrozil i nútený odchod z hnutia, k tomuto trestu však vedenie KDH nesiahlo.

"Gabura podľa predsedníctva KDH porušil politickú disciplínu tým, že viacerými svojimi vyjadreniami spôsobil zneváženie funkcionárov hnutia," uviedol vo vyhlásení hovorca strany Martin Krajčovič. Neskôr ČTK doplnil, že Gabura bude musieť opustiť aj poslanecký klub KDH. Kresťanskodemokratickí poslanci o tom rozhodli po predsedníctve strany.

Gaburovi už skôr zakázali zúčastňovať sa na zasadnutiach poslaneckého klubu, pretože udržiaval kontakty s bývalým spolupracovníkom Slovenskej informačnej služby Petrom Tóthom. Formálne však ešte vylúčený nebol.

S potrestaným poslancom sa ČTK spojiť nepodarilo. Už skôr však vyhlásil, že s disciplinárnym konaním nesúhlasí, ale chce zostať členom strany.

Gabura vyvolal v KDH nevôľu, keď podľa predsedníctva časopis Fakty zverejnil urážajúce výroky na predsedu strany Pavla Hrušovského a zakladateľa KDH Jána Čarnogurského. Gaburova spoločnosť je spolumajiteľom firmy, ktorá časopis vydáva. Kontroverzie vzbudili aj jeho výroky o homosexuáloch, ktorých označil za úchylných ľudí, či migrantoch.

Gabura sa po voľbách v roku 2006 dostal do parlamentných lavíc vďaka veľkému množstvu preferenčných hlasov. Pôvodne kandidoval na nezvoliteľnom mieste.

Spory s vlastnými poslancami sa ani v tomto volebnom období nevyhli aj iným stranám. V SMK vyvolávali veľké diskusie výroky podpredsedu Miklósa Duraya, ktorý obviňoval iných členov strany z nekalých praktík. Poslanecký klub koaličnej SNS zas opustil poslanec Miroslav Kotian, ktorý prestúpil k ĽS-HZDS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu