Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Na Ukrajine vypukol mesiac pred voľbami nový politický spor

Viktor Juščenko a Viktor Janukovyč (vpravo).
Viktor Juščenko a Viktor Janukovyč (vpravo).

KYJEV - Necelé štyri týždne pred predčasnými parlamentnými voľbami na Ukrajine v utorok vypukol nový politický spor, v ktorom proti sebe stoja prezident Viktor Juščenko a premiér Viktor Janukovyč.

Poslanci, ktorí podporujú premiéra, sa zišli na schôdzi parlamentu, hoci prezident tvrdí, že zasadanie je nelegálne. V budove 450-členného parlamentu sa zišlo 269 poslancov a na ich podporu sa pred budovou zhromaždilo približne tisíc stúpencov. Premiér Janukovyč pre tlačovú agentúru Interfax povedal, že "ústava vyžaduje", aby parlament zasadal aj pred voľbami. Juščenko však trvá na tom, že parlament, ktorý rozpustil v apríli, už nemôže zasadať. Predčasné voľby sa majú konať 30. septembra.

Juščenko parlament rozpustil 2. apríla s odôvodnením, že premiér Janukovyč sa snaží uzurpovať moc. Parlamentná väčšina tento krok odmietla a nasledovala dva mesiace trvajúca ústavná kríza, kým sa prezident a premiér nedohodli na termíne predčasných volieb. Rivalita medzi prozápadným Juščenkom a proruským Janukovyčom trvá už od oranžovej revolúcie z roku 2004. Na základe masových protestov proti volebným podvodom sa vtedy zrušilo prvé kolo prezidentských volieb, ktoré vyhral Janukovyč. V druhom kole volieb zvíťazil Juščenko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu