BRATISLAVA – Priveľa kvasiniek v langoši, či koliformné baktérie v lokšiach, klobáse alebo cigánskej. Ide o pochybenia zistené hygienikmi na tohtoročných vianočných trhoch po celom Slovensku.
Čo bolo proritou hygienikov?
V termíne od 27. 11. 2017 do 15. 12. 2017 sa hygienici zamerali na prípravu, manipuláciu a podávania pokrmov a nápojov, konkrétne na:
- kontrolu vysledovateľnosti (t.j. pôvodu surovín),
- kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca,
- kontrolu dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti surovín, potravín,
- kontrolu označovania (vrátane označenia alergénov a prídavných látok - azofarbivá),
- kontrolu prevádzkovej hygieny,
- kontrolu manipulácie s odpadom, osobitnú pozornosť venovali organickému odpadu a použitým olejom,
- dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami,
- kontrolu dokladov odbornej a zdravotnej spôsobilosti,
- náhodný odber vzoriek na laboratórnu analýzu (mikrobiologická kontrola).
Verejnosť ale upokojujú. Vymenované nedostatky sa podľa ich slov týkali len minimálneho počtu prípadov. Úrady zdravia častejšie kritizovali nefunkčné chladiace boxy či prácu stánkárov bez ochranných rukavíc.
Hlavu v smútku má 28 zariadení
Nedostatky zistili hygienici v 28 zariadeniach, čo predstavuje 6 %, vlani to bolo 42 zariadení, čo predstavovalo 8 %. Nedostatky sa zistili pri kontrolách v 7 krajoch – pozitívnou výnimkou bez nedostatkov bol Prešovský kraj. Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo v Trenčianskom kraji, kde zistili nedostatky v 4 zo skontrolovaných 25 zariadení. Naopak, v Žilinskom kraji boli nedostatky len v 3 z 85 skontrolovaných, čo predstavuje 3,5%.
,,Vyhovujúca úroveň hygieny a technické zabezpečenie je výsledkom každoročne sa opakujúcich kontrol, ako aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov, ktorých opakovane upozorňujeme na legislatívne požiadavky pri organizovaní hromadných akcií,“ konštatuje Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.
Najčastejšie nachádzali hygienici pochybenia pri skladovaní potravín a surovín, napríklad nefunkčné chladiace zariadenia, alebo nedostatočnú chladiacu teplotu. V niektorých prípadoch nedodržali predávajúci zásady manipulácie s polotovarmi, potravinami a hotovými pokrmami – nezabezpečili ochranu pripravovaných výrobkov pred kontamináciou, resp. nepoužívali ochranné rukavice.
V menšej miere sa vyskytli nedostatky v označovaní hotových pokrmov, napríklad neoznačenie alergénov v nich, alebo podávanie pokrmov po dátume spotreby. Nedostatočnú prevádzkovú hygienu zistili v 6 stánkoch, našli sa aj 4 prípady, kedy zamestnanci nemali doklad o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti.
Na mikrobiologické vyšetrenie odobrali hygienici 99 vzoriek potravín a hotových pokrmov. Nevyhovelo 9 z nich, čo predstavuje 9 %.
6 vzoriek hotových pokrmov (lokša oštiepková, lokša pečienková, pečená klobása, dusená cibuľa, bravčová cigánska) odobrané na vianočných trhoch v Bratislave, jedna vzorka (lokša plnená kačacou pečeňou) na vianočných trhoch v Košiciach a jedna vzorka hotového pokrmu v Nitre nevyhoveli pre nadlimitný počet koliformných baktérií. V jednej vzorke langoša s kečupom a syrom bol prekročený povolený počet kvasiniek.
"Nedostatky sme zistili v 28 zariadeniach z vyše 450," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najviac ich našli v Trenčianskom kraji, v Prešovskom neboli žiadne. Kontrolóri dali jeden stánok s rýchlym občerstvením zatvoriť, neskladoval potraviny tak, ako mal. Prevádzku museli dočasne zatvoriť tri stánky, nemali zabezpečené zariadenia s tečúcou pitnou vodou na umývanie rúk zamestnancov a pracovného náradia.
"Za zistené nedostatky uložili na mieste 21 blokových pokút v celkovej sume 1397 eur, boli začaté aj tri správne konania vo veci uloženia pokuty," povedal Mikas. Hygienici kontrolovali stánky na vianočných trhoch v čase od 27.11. do 15.12., situáciu plánujú preverovať aj naďalej.
Urobili vyše 600 kontrol
Spolu vykonali celkovo 646 kontrol, najviac v Žilinskom kraji – 130, v Košickom - 123 a v Prešovskom - 120 kontrol. Celkovo vykonali najviac kontrol regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 83, so sídlom v Žiline – 51, kontrol, so sídlom v Bratislave – 50 a so sídlom v Trnave – 48 kontrol.
Spolu skontrolovali hygienici na celom Slovensku 457 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov, najviac v Bratislave - 38 a v Košiciach 40.