BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzýva z preventívnych dôvodov prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských zariadení, aby dobrovoľne pozastavili používanie mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na prípravu pokrmov.
Učiniť by tak mali vzhľadom na vzniknutú situáciu spojenú s podozrením podvodu na mäse a mäsových výrobkoch z tejto juhoamerickej krajiny, a to až do preukázania jeho zdravotnej neškodnosti na základe vykonaných laboratórnych vyšetrení.
"V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedla Zuzana Drobová z komunikačného referátu ÚVZ.
Úrad podľa Drobovej z rovnakých preventívnych dôvodov súčasne odporúča spotrebiteľom, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a mäsových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu. Opatrenia hygienici navrhli z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR.
Hlavný hygienik SR nariadil v stredu (22. 3.) mimoriadne kontroly v súvislosti s podozrením na podvod s mäsom a mäsovými výrobkami z Brazílie. Oznámenie o podvode dostal ÚVZ prostredníctvom národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF).
Mimoriadne kontroly sa budú týkať všetkých zariadení spoločného stravovania vrátane školských a predškolských a budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.
Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa. Po dvojročnej akcii federálnej polície tam obvinili desiatky ľudí vrátane inšpektorov a zatvorili niektoré prevádzky. Dôvodom je podozrenie, že niektorí veľkí producenti mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso.