BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) začala kontroly brazílskeho mäsa v obchodoch na Slovensku, keďže vznikli pochybnosti, že dovážané mäso by mohlo byť napadnuté salmonelózou.
Ako potvrdila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, veterinári v slovenských predajniach mäso z Brazílie našli a momentálne prebiehajú laboratórne testy. "Kým nemáme výsledky, zatiaľ nemôžeme urobiť nič. Dali sme odporučenie o pozastavení predaja akéhokoľvek brazílskeho mäsa, nielen hovädzieho mäsa, ale aj hydinového," povedala Matečná. Výsledky kontrol by mali byť známe do dvoch dní.
Ako ďalej uviedla, brazílska vláda dva roky sledovala najväčších spracovateľov mäsa, pričom v kontrolovaných výrobkoch sa potvrdil výskyt salmonelózy, ale aj predaj pokazeného mäsa. Ako ďalej Matečná vysvetlila, títo spracovatelia, ktorí mäso dodávali aj na európsky trh, nedostatky kryli často používaním chemikálií.
Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. "Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou," informoval v utorok agrorezort.
Matečná preto apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby čítali, odkiaľ je pôvod potraviny. "Stále hovoríme, že potraviny, ktoré majú kratšiu dobu spotreby a dovážajú sa z ďalekých krajín, môžu byť ohrozujúce," povedala. Ak sa výsledkami kontrol potvrdí, že dovážané mäso z Brazílie je zdraviu nebezpečné, podľa ministerky to môže viesť k zákazu dovozu tohto mäsa nielen na územie Slovenska, ale aj Európskej únie. "Uvidíme, ako jednotlivé členské krajiny k tomu pristúpia a budeme mať veľké rokovanie na najbližšej rade ministrov," uviedla.
Matečná zároveň pripomenula, že spotrebitelia majú právo pýtať sa na pôvod mäsa aj v reštauráciách. "ŠPVS tam zatiaľ nemá dosah, ale po rokovaní s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom sme dohodli spoločné kontroly s Úradom verejného zdravotníctva, že pôjdeme aj do reštauračných zariadení, aby sme zamedzili predaju takéhoto mäsa," uzavrela.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas nariadil všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva vykonať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania. Mimoriadne kontroly budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti. "Zároveň budú zabezpečené odbery vzoriek mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na laboratórne vyšetrenie za účelom overenia ich zdravotnej neškodnosti a súladu s požiadavkami platnej legislatívy. V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek legislatívy budú okamžite prijaté potrebné opatrenia," povedal Mikas.
Potravinárska komora Slovenska (PKS) v kauze brazílskeho mäsa upozorňuje na prebiehajúce rokovania o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a krajinami juhoamerického obchodného zoskupenia MERCOSUR, ktorého je Brazília členom. Jednou z kľúčových požiadaviek krajín tohto zoskupenia v rámci rokovania je otvorenie trhu EÚ pre dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov z bloku MERCOSUR.
"Na Slovensku platia prísne hygienické predpisy týkajúce sa výroby potravín, v mnohých ohľadoch prísnejšie ako v ostatných členských štátoch EÚ. Aj preto je podobný škandál týkajúci sa slovenských potravín nepravdepodobný. Je však potrebné zabezpečiť, aby sa rizikové potraviny nedostávali na náš trh na základe platných alebo pripravovaných medzinárodných obchodných dohôd uľahčujúcich dovoz potravín zo zahraničia," uviedli zástupcovia PKS. Podľa nich sú hygienické a veterinárne štandardy v juhoamerických krajinách v porovnaní s európskou legislatívou natoľko odlišné, že požadujú z pripravovanej dohody MERCOSUR vyňať kapitolu, ktorá sa týka dovozu poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov do EÚ.