Pondelok23. december 2024, meniny má Nadežda, Naďa, zajtra Adam, Eva

Hygienici mali plné ruky práce: Pre kauzu s brazílskym mäsom skontrolovali stovky podnikov

Na snímke hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas
Na snímke hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Slovenskí hygienici skontrolovali pre kauzu s brazílskym mäsom už 1362 zariadení spoločného stravovania. Mäso a mäsové výrobky z Brazílie našli v 269 zariadeniach. TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

"Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené - v celkovom množstve 9157 kg. Sedemnásť vzoriek mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie bolo odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii," uviedol Mikas.

Avizoval, že kontroly v zariadeniach spoločného stravovania budú prebiehať aj naďalej. "V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia – t.j. pozastavenie používania mäsa a mäsových výrobkov brazílskeho pôvodu na prípravu pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania, a to až do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti," doplnil Mikas.

V prípade mäsa, či už od domácich výrobcov, výrobcov z členských krajín, alebo z tretích krajín, ako je Brazília, kontrolu na trhu v obchodnej sieti, hypermarketoch, veľkoskladoch, ako aj hraničné kontroly vykonávajú výhradne orgány veterinárnej a potravinovej správy.

Viac o téme: MäsoHygienaJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu