BRATISLAVA - Slovenskí hygienici skontrolovali pre kauzu s brazílskym mäsom už 1362 zariadení spoločného stravovania. Mäso a mäsové výrobky z Brazílie našli v 269 zariadeniach. TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.
"Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené - v celkovom množstve 9157 kg. Sedemnásť vzoriek mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie bolo odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii," uviedol Mikas.
Avizoval, že kontroly v zariadeniach spoločného stravovania budú prebiehať aj naďalej. "V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia – t.j. pozastavenie používania mäsa a mäsových výrobkov brazílskeho pôvodu na prípravu pokrmov v zariadeniach spoločného stravovania, a to až do doby preukázania ich zdravotnej neškodnosti," doplnil Mikas.
V prípade mäsa, či už od domácich výrobcov, výrobcov z členských krajín, alebo z tretích krajín, ako je Brazília, kontrolu na trhu v obchodnej sieti, hypermarketoch, veľkoskladoch, ako aj hraničné kontroly vykonávajú výhradne orgány veterinárnej a potravinovej správy.