Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Exministri obrany útočili na Kašického

Kašický dnes poslancov výboru informoval o situácii vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky pred a po výbuchu
Kašický dnes poslancov výboru informoval o situácii vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky pred a po výbuchu

BRATISLAVA - Poslancom opozície vo výbore pre obranu a bezpečnosť sa ani dnes nepodarilo presadiť poslanecký prieskum v rezorte obrany. Výbor podľa poslanca Juraja Lišku (SDKÚ-DS) neprijal k ich návrhu platné uznesenie. Liška nevylúčil, že sa pokúsia o individuálnu návštevu ministerstva, na ktorú ako poslanci majú nárok.

Minister obrany František Kašický dnes poslancov výboru informoval o situácii vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky pred a po výbuchu. Opätovne nesúhlasil s názorom opozície, že výbušninárska komisia bola nefunkčná. Podľa ministra komisia bola a je funkčná a plnila si svoje úlohy. Viacerými zápismi z rokovaní s predstaviteľmi podniku za posledné mesiace sa snažil minister dokumentovať, že komunikácia medzi ministerstvom ako jediným akcionárov a vedením podniku prebiehala.

Minister nechcel špekulovať o príčinách výbuchu, ku ktorému došlo 2. marca. "Toto je predmetom vyšetrovania, odborných pyrotechnických posudkov, ktoré musia naznačiť, čo bolo zhruba príčinou tohto výbuchu," dodal. Rovnako tiež nie je v súčasnosti presne vyčíslená škoda v podniku. Poznamenal ďalej, že v súčasnosti sa rieši problém obnovenia aspoň civilnej výroby v podniku.

Kašický: Liška sa mal venovať rezortu a nie golfu

Diskusia vo výbore niekoľkokrát skĺzla do osobných útokov medzi súčasným ministrom a jeho predchodcami. Kašický poznamenal, že ak by sa Liška viac venoval ako minister rezortu a nie golfu, viacero vecí by sa neudialo. Liška kontroval, že síce golf hral, netancoval však s folklórnym súborom Jánošík. Poslanca Viliama Jasaňa (Smer-SD) trápi, že do popredia sa dostali politické stanoviská skôr než sa problém vyrieši.

Minister poslancov informoval tiež o postupe rezortu pri vyplatení pohľadávky spoločnosti Katrim-Stella. Rezort sa podľa Kašického pre zaplatenie 200 miliónov korún rozhodol preto, že boli vyčerpané všetky právne prostriedky. Pristúpilo sa k dohode o urovnaní, v ktorej protistrana ustúpila od úhrady úrokov z omeškania vo výške približne sto miliónov korún. Rezort obrany považuje celý právny spor za definitívne ukončený.

Poslancom ďalej odpovedal na otázku, prečo opravu lietadiel L-410 nerobili Letecké opravovne Trenčín (LOT), ale súkromná firma Manipul s.r.o. Podľa Kašického jedine táto firma má od českého výrobcu oprávnenie na jeho zastupovanie na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu