Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Opozícia zatiaľ nebude žiadať odvolanie ministra Kašického

František Kašický
František Kašický

BRATISLAVA - Opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK zatiaľ v parlamente nebudú žiadať odvolanie ministra obrany Františka Kašického.

Tomu okrem iného vyčítajú, že sa nezaujímal o Vojenský opravárenský podnik v Novákoch, ktorý pred dvoma týždňami z veľkej časti zničila explózia. Tá si zatiaľ vyžiadala päť mŕtvych a približne 30 zranených.

Lídri opozície vyzvali ministra, aby im odpovedal na otázky, ktoré súvisia napríklad so situáciou v nováckom podniku. Jeho vyjadrenia očakávajú buď prostredníctvom médií alebo budúci týždeň v parlamentnom výbore pre obranu. "Chceme poznať štyri konkrétne odpovede na štyri konkrétne otázky. Počkáme do konca budúceho týždňa a vyhodnotíme postoj ministra Kašického, a potom sa znovu poradíme," povedal expremiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Kašický krátko po výbuchu v Novákoch ponúkol premiérovi Robertovi Ficovi svoju funkciu, demisiu však oficiálne nepodal. Ten ministrov návrh odmietol, a odvolaním Kašického sa preto nezaoberal ani prezident. Kašického zotrvanie vo funkcii ministra podporili aj Slováci v prieskume, keď sa za jeho zotrvanie na poste vyslovili tri štvrtiny opýtaných.

Opoziční lídri sa dnes dohodli aj na spolupráci pri predkladaní návrhov na najbližšej parlamentnej schôdzi. Kresťanskí demokrati sa chcú opäť pokúsiť presadiť, aby parlament schválil deklaráciu o daňovej suverenite, ktorú poslanci už raz odmietli.

Ministra školstva Jána Mikolaja chce opozícia požiadať, aby im podal správu o testovaní žiakov na základných školách. Zadania sa totiž ešte pred skúškou objavili na internete, minister však zodpovednosť odmietol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu