Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Ivan Chyla prehovoril: Výbušninárska komisia bola neúplná!

Bývalý predseda dozornej rady VOP Nováky Ivan Chyla prehovoril Zobraziť galériu (5)
Bývalý predseda dozornej rady VOP Nováky Ivan Chyla prehovoril

BRATISLAVA - Rozhodol sa prehovoriť prostredníctvom Nového Času. Bývalý predseda dozornej rady Vojenského opravárenského podniku v Novákoch (VOP) Ivan Chyla už totiž nechce mlčať.

O príčinách tragického výbuchu však nebude špekulovať. A to kvôli vyšetrovaniu, ktoré sa neskončilo. Povedal však svoj názor napríklad na prácu tzv. výbušninárskej komisie ministra obrany. A ten je v rozpore s tým, čo tvrdí minister Kašický.

Delaboračná hala vo VOP vybuchla 2. marca. Explózia si vyžiadala päť obetí, tri ženy sú nezvestné. „Toto vyjadrenie je moje prvé a vedú ma k tomu osobné dôvody,“ vysvetlil svoje rozhodnutie poskytnúť rozhovor Ivan Chyla. Ešte donedávna bol predsedom dozornej rady podniku. Munícia a výbušniny sú podľa neho pod dohľadom komisie, ktorú vymenúva minister. Posledná kontrola bola v Novákoch vlani v apríli. Opoziční poslanci Liška a Fedor tvrdia, že komisia bola neúplná. „Predseda komisie na svoju funkciu abdikoval a taktiež niektorí členovia komisie odišli mimo rezortu,“ spomína Chyla.

Do polovice novembra 2006 pôsobil na ministerstve obrany ako národný riaditeľ pre vyzbrojovanie. Na problémy, údajne bez ohlasu, upozorňoval už vtedy. „Súčasťou informačnej správy bol návrh personálneho obsadenia výbušninárskej komisie. Pokladal som to za svoju povinnosť.“ Minister obrany František Kašický i hovorca rezortu Vladimír Gemela v minulosti tvrdili, že výbušninárska komisia fungovala bez problémov. „Komisia bola funkčná a je funkčná. Keď došlo k výbuchu, okamžite výbušninárska komisia prišla,“ povedal nedávno Gemela pre STV. Včera nás odkázal na zajtrajšie zasadnutie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, kde bude MO SR na túto otázku odpovedať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu