Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Ochrnutá mamička porodila Jakubka!

Katarína Štulrajterová  síce po úraze už 12 rokov nepohybuje dolnými končatinami, no prvorodený syn Jakub jej urobil nesmiernu radosť.
Katarína Štulrajterová síce po úraze už 12 rokov nepohybuje dolnými končatinami, no prvorodený syn Jakub jej urobil nesmiernu radosť.

KOŠICE - Katarína Štulrajterová (28) žiari šťastím a hrdosťou! Má na to patričný dôvod - už tretí deň je Jakubkovou mamičkou.

Niekoľkoročnej túžby po dieťatku sa nevzdávala napriek tomu, že od svojich šestnástich rokov je po autonehode ochrnutá od pŕs až dole a lekári ju upozorňovali na možné riziká. Ona sa však svojho sna nevzdávala. O to viac si šťastný pár z Nižnej Hutky pri Košiciach vychutnáva neopísateľné chvíľky po pôrode, ktorý sa zaradil medzi lekárske unikáty na Slovensku.

„Som nesmierne šťastná, lebo po dieťatku sme bezúspešne túžili niekoľko rokov. Upozorňovali nás na riziká, s partnerom sme sa však nikdy nevzdávali... Stálo za všetko to úsilie stať sa matkou.“ Lekári spočiatku nedávali Katke veľké šance na otehotnenie. Aj ona sama mala pred pôrodom obavy. Jej príbeh mal však šťastný koniec.

„Osud bol milostivý, náš Jakubko je hotový poklad!“ vyznala sa so slzami v očiach rodička, ktorá priviedla na svet zdravého potomka - váži 3 190 gramov a meria 51 centimetrov. V košickej FN L. Pasteura rodila Katarína cisárskym rezom, všetko prebehlo v poriadku. V nadštandardnej izbe, ktorú dostala grátis, ju sprevádzal partner Jaroslav Pástor (28). „Nie sme zosobášení, lebo naše sociálne zákony neumožňujú, aby sa rodinný príslušník staral o zdravotne postihnutú. Je to nefér, keď sa o mňa nemôže starať manžel, Jaro je oficiálne len môj druh,“ dodala K. Štulrajterová, ktorá je po autonehode odkázaná na vozík. Po úraze si necíti dolné končatiny, hornými hýbe len čiastočne. Teraz bude potrebovať ešte väčšiu pomoc.

„Určite si poradíme. Veď sme už traja! A neboli by sme ešte ani proti ďalšiemu bábätku!“ Keďže dojčiť Katka nemôže, šťastní rodičia by uvítali pomoc s detskou výživou či pamperskami. Zišla by sa im aj rampa, aby mala ľahší prístup do domu aj z neho. Ženám s podobným hendikepom na záver odkázala jasné posolstvo: „Rozhodne sa nikdy netreba vzdávať. Sami sme sa pokúšali aj o umelé tehotenstvo či adopciu, no všetko to napokon prišlo úplne spontánne a prirodzene.“

Unikátny pôrod


„Je to unikát! Počas osemnástich rokov praxe si na Slovensku na podobný prípad nepamätám. Pacientka rodila vzhľadom na necitlivosť dolnej časti tela cisárskym rezom bez anestézie. Pôrod však prebehol bez komplikácií a nevyžiadal si žiadne špeciálne opatrenia. Riziká boli podobné ako u iných rodičiek,“ uviedol zástupca prednostu gynekologicko-pôrodníckej kliniky Ladislav Rosocha.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu