Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Rodičia s ôsmimi deťmi musia vyžiť z 10-tisíc korún mesačne

Teraz si najviac pozornosti pani Kataríny vyžaduje malá Alexandra. Zobraziť galériu (5)
Teraz si najviac pozornosti pani Kataríny vyžaduje malá Alexandra.

KYSAK - Bez elektriny, vody, v pustnúcom domčeku v Kysaku (okr. Košice-okolie) žije Katarína Kosturková (32) s manželom a ôsmimi deťmi. Piecka uprostred izby slúži ako zdroj tepla a zároveň sporák, na ktorom matka varí rodine jedlo. Najstaršia dcéra má 16 rokov, najmladšia iba dva mesiace. Žijú skromne, deti si namiesto televízneho večerníčka čítajú pri sviečke rozprávky.

„Najprv sme bývali v Košiciach na Považskej ulici. Pred siedmimi rokmi sme však naleteli podvodníkom. Chceli sme najmä kvôli deťom odísť na dedinu. Tak sme byt predali a vyhliadli si domček v Kysaku. Kupca bytu však medzitým zastrelili, a my sme sa ocitli bez bytu i bez pe ňaz í. Domček sme už kúpiť nemohli,“ rozpráva svoj neuveriteľný príbeh pani Katarína (32). Do vyhliadnutého domčeka sa však aj tak nasťahovali, majiteľke platili nájom. Do údržby neinvestovali. Na to nebolo. „Chovali sme prasiatko, husi, niečo sme si dopestovali. Majiteľka však zomrela, a teraz nevieme, čo bude ďalej,“ dodáva matka ôsmich detí. Najstaršia je 16-ročná Mária, nasleduje Štefan (15), Ladislav (13), Nikolka (10), Dominik (8), Marcelko (4), Samko (3) a nedávno sa manželom do tejto biedy narodila ešte aj Alexandra.

Katarína Kosturková mesačne gazduje s 10-tisíc korunami. Čosi zarobí muž, k tomu dávky - s tým si musia vystačiť na stravu i veci, ktoré potrebujú deti. „Pomáha nám i niekoľko dobrých ľudí, a sme im za to veľmi vďační,“ vysvetľuje 8-násobná mamička. „Deti - to je to najcennejšie, čo na svete mám.

Keby sme mali viac peňazí, kúpila by som im všetko, po čom im srdce piští. Nikdy sa ich nevzdám, riadne ich vychovám,“ dodáva Katarína Kosturková, ktorá už ďalšie dieťa neplánuje. Teraz cez zimu žijú v jednej izbe, kde sú postele, stôl, za ktorým jedia i píšu úlohy, aj spoločná skriňa pre všetkých. „Deti majú najradšej sladké halušky alebo halušky s kapustou. V tom sú po mne,“ hovorí Katarína. Spolu s manželom majú dnes len dve túžby - zdravie svojich detí a získanie bytu, kde by mali všetci viac pohodlia, sprchu i elektrinu.

„Tú nám vypli asi pred piatimi rokmi, keď sme mali preložiť rozvodnú skriňu na vonkajšiu časť domu. Nemali sme však na to peniaze, tak nás odpojili. Ak by sme sa chceli znovu pripojiť, potrebujeme 10-tisíc, a tie nemáme. My s mužom sme si bez nej už zvykli, no chceli by sme ju najmä kvôli deťom,“ vysvetľuje pani Katarína.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu