Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Hodiny čakania na posledné stretnutie

Veriaci čakajú v dlhom rade, aby uvideli telo zosnulého pápeža Jána Pavla II. v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Zobraziť galériu (17)
Veriaci čakajú v dlhom rade, aby uvideli telo zosnulého pápeža Jána Pavla II. v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.

VATIKÁN - V Ríme vládne chaos. A situácia sa komplikuje, pretože do talianskej metropoly prichádzajú státisíce veriacich, ktorí si chcú uctiť pamiatku zosnulého pápeža. Vyčerpaní ľudia odpadávajú. Túžba rozlúčiť sa s telesnou schránkou Svätého Otca je však silnejšia, ako ohľad na vlastné zdravie. Do Ríma už pricestovalo viac ako pol milióna pútnikov.

Vatikánski predstavitelia pritom očakávajú, že konečné číslo sa vyšplhá až na štyri milióny! V uliciach Večného mesta sa tvoria kilometrové rady. Všade na uliciach hliadkujú policajti zvolaní zo všetkých kútov Talianska. Stanice metra, autobusy, kaviarne či bary sú totálne preplnené. Na Námestí sv. Petra sa hromadia odpadky.

Desiatky provizórnych privezených toaliet vzhľadom na obrovský nápor ľudí nepostačujú. Lekári museli počas včerajšieho dňa ošetriť desiatky starších ľudí a detí unavených dlhým čakaním. "Vydržím, ten človek stál za to," tvrdí staršia pani a trpezlivo stojí v rade pred Bazilikou sv. Petra. Najväčší nápor však mesto ešte len očakáva.

Plné sú aj obchody so suvenírmi. V Ríme sa rozhodli na smrti pápeža ryžovať. Ceny sú nekresťanské. Ak sa však pútnici chcú vyspať mimo veľkokapacitných táborov, ktoré pre nich prichystali dobrovoľníci, musia sa zmieriť s vysokými cenami. Za noc v úplne ošarpanom hoteli až 30 km od Ríma pýtajú 2 500 Sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu