Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

VIDEO Británia pod vodou, evakuovali stovky ľudí

Záchranári evakuujú ľudí z domov Zobraziť galériu (7)
Záchranári evakuujú ľudí z domov (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Okolo 200 ľudí museli evakuovať po prudkých záplavách, ktoré v noci na dnes postihli grófstvo Cumbria na severe Anglicka. Záchranári pátrajú po policajtovi, ktorý je nezvestný po tom, ako veľká voda strhla most v meste Workington.

Najhoršie postihnuté je ale mestečko Cockermouth v známej turistickej Jazernej oblasti, kde sa hladina miestnych riek Cocker a Derwent prudko zdvihla o 2,5 metra. Celkom evakuovali 200 ľudí, z toho 50 museli zachraňovať vrtuľníkmi. Podľa záchranárov mnohí obyvatelia museli preraziť strechy svojich domov, aby sa dostala do bezpečia.

V Cumbrii spadlo v priebehu 12 hodín asi 175 milimetrov zrážok. Do oblasti povolali armádu a vojaci na člnoch pátrajú v zatopených domoch. V celom grófstve podľa miestnych úradov zatopilo asi 960 domov. Vo Workingtone živel strhol most a zmietol pritom aj jedného policajta, ktorý je zatiaľ nezvestný.

Dnes ráno v oblasti prestalo pršať, ale meteorológovia predpovedajú na dnes ďalších 100 milimetrov zrážok. Miernejšie povodne zasiahli aj škótsku oblasť Dumfries a Galloway, kde uzavreli 30 ciest. Aj na severe Walesu kvôli počasiu uzavreli niektoré cesty a prerušili prevádzku na železničných tratiach. Minister životného prostredia Hilary Benn povedal, že protipovodňové opatrenia boli stavané na takzvanú storočnú vodu. "V noci išlo zrejme o silnejšie povodne," povedal minister v televíznom rozhovore.

VIDEO: Stovky domov v severnom Anglicku a severozápadnom Walese zaliala voda.



Záchrana ľudí v Cockermouthe

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu