Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

MIMORIADNY ONLINE KĽDR vyslala vojakov do Ruska: Rutte potvrdil, že sa už nachádzajú v Kurskej oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

KYJEV/MOSKVA – Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti. Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to "nebezpečné rozšírenie ruskej vojny". Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

19:40 Túžba získať oficiálnu pozvánku do NATO je vrcholom víťazného plánu prezidenta Volodymyra Zelenského. Napriek ambicióznej žiadosti sa však rozdelení spojenci neponáhľajú vyhovieť.

19:30 USA nezavedú nové obmedzenia na používanie amerických zbraní na Ukrajine, ak sa Severná Kórea zapojí do vojny, tvrdí Pentagón. „Časť týchto vojakov sa už presunula bližšie k Ukrajine,“ uviedla hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová.

18:30 Ukrajinské sily sa zatiaľ nezapojili do bojov so severokórejskými vojakmi, tvrdí armáda. Prvé severokórejské jednotky mali byť podľa prezidenta Volodymyra Zelenského nasadené v bojovej zóne 27. alebo 28. októbra.

17:57 Severná Kórea vyslala do Ruska približne 10.000 vojakov, uviedla v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová. Pentagón zároveň očakáva, že v priebehu nasledujúcich týždňov absolvujú výcvik a budú vyslaní do bojov proti ukrajinským jednotkám v ruskej Kurskej oblasti, informuje agentúra AP.

17:56 Trump plánuje ukončiť ruskú vojnu na Ukrajine jej zmrazením, ak vyhrá prezidentské voľby, uvádza FT.

17:03 Ukrajina sabotuje železničný most v okupovanom Berdiansku, tvrdí spravodajský zdroj. Ukrajinská vojenská rozviedka a ukrajinský odboj sabotovali železničný most v okupovanom meste Berdiansk, uviedol zdroj HUR pre denník Kyiv Independent.

16:50 Fínsky súd nariadil zabavenie ruského majetku na žiadosť ukrajinskej spoločnosti Naftogaz.  Fínsky súd v Helsinkách rozhodol v prospech ukrajinskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz a nariadil zhabanie ruského majetku vo Fínsku v hodnote desiatok miliónov dolárov, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti.

14:57 Takmer 80 % budov vo Vovčansku bolo zničených a poškodených pri ruských útokoch, uvádza analýza. Koncom septembra zostalo v meste Charkovskej oblasti neporušených len 22 % budov, ukázalo spoločné vyšetrovanie organizácií Bellingcat a AFP.

14:56 Prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval 28. októbra na Island, kde sa zúčastnil na štvrtom samite Ukrajina - severná Európa a stretol sa s lídrami severských krajín.

13:29 Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti. Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to "nebezpečné rozšírenie ruskej vojny". "Vyslanie severokórejských jednotiek do Kurskej oblasti je tiež znakom rastúceho zúfalstva (ruského prezidenta) Putina," povedal Rutte po stretnutí s delegáciou Južnej Kórey v Bruseli. V ruskej Kurskej oblasti vedie ukrajinská armáda od augusta pozemné operácie.

Holandský premiér Mark Rutte
Zobraziť galériu (4)
Holandský premiér Mark Rutte  (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda, File)

13:16 Pri ruských útokoch na Ukrajine zahynulo za posledný deň najmenej päť ľudí a najmenej 38 bolo zranených vrátane detí.

12:50 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že zadržala Ukrajinca za údajnú pomoc ruským silám na východe krajiny. Podozrivému, ktorý bol dobrovoľníkom pre Svetový potravinový program OSN, hrozí doživotný trest odňatia slobody na základe obvinení z vlastizrady.

12:39 Bývalí severokórejskí vojaci sa údajne usilujú o nasadenie Ukrajiny, aby ovplyvnili bývalých spolubojovníkov.

11:46 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Cukurine na východe Ukrajine, južne od mesta Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v oblasti.Moskovské sily, ktoré počtom prevyšujú ukrajinskú armádu, od leta pokročili vo svojom ťažení smerom na Pokrovsk.

11:00 Najmenej 21 ľudí vrátane piatich detí utrpelo zranenia pri ruskom útoku navádzanými bombami na ukrajinské mesto Charkov a jeho okolie, oznámili v pondelok ukrajinskí predstavitelia. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sieti Telegram napísal, že trinásť ľudí sa zranilo pri samostatných útokoch na obytný dom a sklad v Charkove a ďalších osem v meste Čuhuiv.

10:32 Sanduov rival tvrdí, že podporuje Ukrajinu, moldavský prezident ho nazýva 'mužom z Moskvy.'

9:42 Severná Kórea dodala Rusku v rámci podpory jeho invázie na Ukrajinu výzbroj až za 5,5 miliardy dolárov. Ďalšie stovky miliónov by KĽDR mohla získať z Moskvy výmenou za vyslanie severokórejských vojakov na Ukrajinu, uviedla vo svojej štúdii nemecká Nadácia Friedricha Neumanna.

8:14 Najmenej 21 ľudí bolo v noci na 28. októbra zranených, vrátane piatich detí, keď Rusko podniklo viacero leteckých útokov na severovýchodnú Charkovskú oblasť na Ukrajine.

7:09 Kanada poskytla Ukrajine novú zásielku ľahkých obrnených vozidiel (LAV) 6.0 ACSV špeciálne nakonfigurovaných ako sanitky.

6:18 Kyjev apeluje na OSN a Červený kríž po správach o ruských vojakoch vraždiacich civilistov v Selydove.

6:03 Ruská armáda odvrátila pokus o ďalšie preniknutie ukrajinských síl cez hranicu na juhozápade Ruska, uviedol v nedeľu miestny predstaviteľ. Správa prišla niekoľko mesiacov po cezhraničnej ofenzíve Kyjeva v Kurskej oblasti, ktorú sa Moskva stále snaží zastaviť.

Rusko hlásil 109 zostrelených dronov, Ukrajina zranených po nočných náletoch

Ruské ministerstvo uviedlo, že nad Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou a Bieloruskom zachytili 45 dronov a ďalších 26 zničili južnejšie v Belgorodskej oblasti. Osemnásť zostrelili v Tambovskej oblasti asi 400 kilometrov od ukrajinskej hranice a ďalšie v iných častiach Ruska, ktoré zničenie ukrajinských bezpilotných lietadiel hlási takmer denne, napísala AFP.V západoruskom meste Voronež hlásil gubernátor Alexandr Gusev jedného zraneného po tom, ako sa dron zrútil a začal horieť v priemyselnom areáli.

Starosta Charkova Ihor Terechov oznámil, že dvoch ľudí v meste hospitalizovali po ruskom útoku navádzanými bombami z nedeľňajšieho večera, ktoré poškodili obytné budovy. K ďalším útokom na mesto došlo neskôr v noci a štyri osoby zranili útoky na iných miestach Charkovskej oblasti.Správy nebolo možné nezávisle overiť. Kyjev uvádza, že jeho útoky, cielené často na energetickú infraštruktúru, sú reakciou na ruské bombardovanie ukrajinského územia. Moskva popiera útoky na civilistov vo vojne, ktorá sa začala inváziou Ruska vo februári 2022.

Vojak ukrajinskej armády zameriava ciele ruských jednotiek v regióne Charkov.
Zobraziť galériu (4)
Vojak ukrajinskej armády zameriava ciele ruských jednotiek v regióne Charkov.  (Zdroj: SITA/AP/Alex Babenko)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu