Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Český minister o obnovení konzultácií so Slovenskom: Ešte neprišiel čas! Dohoda je na premiéroch

Robert Fico a Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA/BRATISLAVA - Čas na obnovenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom podľa českého ministra zahraničia Jana Lipavského ešte neprišiel. Musí to podľa neho byť rozhodnutie a dohoda premiérov oboch krajín, povedal v nedeľu (27. 10.) v diskusnej relácii Partie Terézie Tománkovej. Podľa podpredsedu hnutia ANO Radka Vondráčka bolo zrušenie konzultácií hlúpe, označil ho za gesto.

Kabinet premiéra Petra Fialu v marci prerušil medzivládne konzultácie so Slovenskom pre rozdielne názory na kľúčové témy zahraničnej politiky. Prejavujú sa hlavne vo vzťahu k Ukrajine. Podľa Lipavského sú vzťahy medzi krajinami intenzívne, ako príklad dal svoju júnovú návštevu Bratislavy alebo spoločnú návštevu oboch prezidentov v americkej Iowe v septembri.

„Myslím, že my máme možno tendenciu od tých najvyšších špičiek očakávať viac než je v tejto chvíli možné,“ povedal. Na praktických veciach sa podľa neho pracuje. „Pracujeme na tom na inej úrovni,“ uviedol Lipavský. Na obnovení konzultácií sa musia dohodnúť premiéri, dodal.

Jan Lipavský
Zobraziť galériu (2)
Jan Lipavský  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vondráček v relácii povedal, že zrušenie medzivládnych konzultácií bolo hlúpe. „Bolo to gesto,“ povedal. Česká vláda podľa neho nabúrala vzťahy so Slovenskom. „Iba aby Slováci ešte mali záujem si s nami sadnúť,“ uviedol. „Snaha vykresľovať, že my nejakým spôsobom nabúravame vzťahy so Slovenskom, je chybná,“ reagoval Lipavský.

Viac o téme: ČeskoSlovenskoJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu