Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

VEĽKÁ rada od doktora: TOTO ste si určite nevšimli! Jednoduchá pomoc, ktorá vás ochráni pred ŠKODCAMI

Dr. Jason Singh z USA sa pýta, ako často si ľudia menia vankúše. Má to pádny dôvod. Mnohí budú prekvapení. Zobraziť galériu (4)
Dr. Jason Singh z USA sa pýta, ako často si ľudia menia vankúše. Má to pádny dôvod. Mnohí budú prekvapení. (Zdroj: Getty Images)

LOUNDON – Všetci z nás sa určite snažia, aby ich spálňa bola dokonale čistá. Práve v noci je totiž ľudské telo najviac zraniteľné voči všetkým vonkajším javom. Poriadok a čistota je preto na mieste. Mnoho ľudí však ani netuší, že pravidelné čistenie spálne od prachu jednoducho nie je dostačujúce.

Doktor Jason Singh z amerického okresu Loudon vo Virgínii, západne od Washingtonu D.C., sa na sociálnych sieťach podelil so svojimi sledovateľmi o veľmi dôležitú a pre mnohých aj prekvapujúcu informáciu. Na sociálnej sieti TikTok sleduje tohto lekára takmer 100-tisíc ľudí. V jednom zo svojich videí vysvetlil, že spálňu, prípadne izbu v ktorej spíme, nestačí len pravidelne čistiť od prachu. 

Útočisko pre baktérie a plesne 

Lekár z Virgínie odhalil veľmi znepokojivé zistenie, keď povedal, že "vankúše by sa mali meniť oveľa častejšie, ako to zvyčajne robíme". Ako pokračoval, v opačnom prípade to má hrozivé následky.  

@drjaysonisfresh

How long are you holding on to your pillow? 🤨

♬ original sound - Dr. Jason Singh

"Naše vankúše, na ktoré každú noc ukladáme svoje hlavy, sú útočiskom pre roztoče. Tie požierajú všetku organickú hmotu vrátane odumretých kožných buniek, ktoré vylučuje naše telo počas spánku," vysvetľuje s tým, že každú noc vylúči ľudské telo pol milióna kožných buniek na ploche nie väčšej ako dva palce.

Pravidelné čistenie aj výmena 

Tento malý živočích sa dokáže doslova zahrabať do výplne vo vankúši. Výmena poťahu, najčastejšie pri praní, preto nezlikviduje týchto škodcov. "Ja teda odporúčam, aby sa vankúše menili minimálne každé dva roky. Pokiaľ neviete, aj vankúše majú dátum spotreby," zdôraznil doktor Singh.  

VEĽKÁ rada od doktora:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetko, čo ľudské telo počas spánku vylučuje (pot a sliny) vytvára na vankúši vlastný ekosystém, ktorý je rajom pre tvorbu baktérii a rôznych typov plesní. "Nová obliečka na vankúš teda nič nerieši. Čo sa týka prania, tak odporúčam meniť všetky obliečky každý týždeň. Rozumiem, že niektorí máte k svojim vankúšom citový vzťah. Dostali ste ho ako darček, alebo si pri pohľade naň  spomeniete na niečo pekné. Nie je to však rodinné dedičstvo," povedal na záver. 

VEĽKÁ rada od doktora:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Odumreté a vylúčené telové bunky v kombinácii s teplým, často vlhkým prostredím, ktoré vytvára naša telesná teplota a vlhkosť z dýchania, vytvárajú ideálne prostredie pre tvorbu plesní, roztočí, rôznych baktérií a dokonca aj stafylokokov, ktoré sú náchylné na rôzne dýchacie ochorenia a zápaly kože," vysvetľuje doktor. 

Názory ľudí

Mnoho ľudí však s doktorom Singhom nesúhlasí. "Kamarát, vankúše nie sú lacná záležitosť. Ja pôjdem s tými svojimi aj za hrob." Niekto ďalší dodal: "Ja mám obliečky na zips. Roztoče sa tam nedostanú." Ďalší sledovateľ uviedol, že má tie isté vankúše od svojich štúdií na vysokej škole (1992) a nič mu zatiaľ nie je. 

Viac o téme: VankúšPlesneDoktorRoztočeRadaUSATipy a trikyVirgíniaTikTokLoundonJason Singh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu