Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Slovenské AKTY X! Mimovládka upozornila na zvláštnu vec: Slovenské zmluvy nikoho s nikým a 130 miliónov je FUČ

Zmluvy nikoho s nikým boli najvypuklejšie vidieť pri meste Žilina Zobraziť galériu (2)
Zmluvy nikoho s nikým boli najvypuklejšie vidieť pri meste Žilina (Zdroj: TASR - Miroslav Jaroš, TASR - Jakub Kotian, crz.gov.sk)

ŽILINA - Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) upozornila na zvláštnu vec. V Centrálnom registri zmlúv, kde majú povinnosť verejné inštitúcie či ministerstvá uverejňovať uzatvorené zmluvy, sa objavili zmluvy "nikoho s nikým" za 130 miliónov eur. Najviac je to možné pozorovať pri meste Žilina.

Pri využívaní Centrálneho registra zmlúv narazila mimovládna organizácia TIS na podivnú vec. "Nezanedbateľnú časť zmlúv v registri uzatvára akoby ,nikto s nikým´," uvádza mimovládka, čo v praxi to znamená, že kým na takéto zmluvy nenarazíte náhodou, podľa objednávateľa ani dodávateľa ich nenájdete, keďže pri nich figuruje len „neuvedené“. "Iba v tomto roku sa v registri takýchto zmlúv s nenulovou hodnotou nachádza takmer dvetisíc spolu za 131 miliónov eur," upozornili.

Slovenské AKTY X! Mimovládka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

Takmer výlučne ide podľa TIS o zmluvy niekoľkých samospráv a ich organizácií, ktorým povinnosť zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri vznikla až v marci 2022. Dovtedy ich zverejňovali na svojich weboch. Novej povinnosti sa však nie všetky zhostili ideálne, najvypuklejšie to je pri Meste Žilina.

"Spomedzi 234 tohoročných ,neuvedených´ zmlúv v hodnote nad desaťtisíc eur tvoria tie žilinské až 93 percent. Verejnosť tak pod hlavičkou Mesta Žilina len za tento rok nenájde zmluvy až za 126 miliónov eur. Ide pritom aj o veľké zmluvy týkajúce sa nakladania s odpadmi, mestských úverov, opráv ciest či revitalizácie verejných priestorov," uvádza TIS. Na podobné prípady možno v registri naraziť aj pri zmluvách Komárna, Trnavy, Nitry, Partizánskeho, Ružomberku či napríklad martinských škôl, no podľa organizácie ide skôr o ojedinelé prípady.

archívne video

Mimovládne organizácie žiadajú preskúmanie rozhodnutia OÚ o Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ako a prečo k tomu dochádza?

Ako a prečo k tomuto dochádza, sa mimovládna organizácia pýtala priamo Centrálneho registra zmlúv. „Chyba je na strane povinných osôb, ktoré predmetné zmluvy zverejnili,“ reagovali z podpory registra.

Mesto Žilina, ktorej sa táto negatívna situácia týka najviac, vraj o tomto probléme nevedelo. Podľa ich slov ale nešlo o úmysel. „Podnet sme preverovali cez naše právne oddelenie, kde prisľúbili nielen rýchlu nápravu, ale aj preskúmanie dôvodov, prečo k týmto prípadom došlo,“ napísala TIS hovorkyňa radnice Zuzana Ondrášová. Dodatočne chybu označili za softvérovú, o oprave dát už s registrom komunikujú. Mimovládna organizácia privítala konštruktívny prístup mesta, no vyzýva na aktívnejšiu metodickú podporu a kontrolu zo strany Úradu vlády, ktorý register prevádzkuje.

Viac o téme: ZmluvyŽilinaTransparency International Slovensko (TIS)Centrálny register zmlúv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu