Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Návšteva Karola III. v Austrálii opäť rozpútala debatu o ukončení monarchie

Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila. Zobraziť galériu (2)
Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila. (Zdroj: TASR/AP/Kin Cheung, File)

MELBOURNE - Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila navštívili v piatok Sydney. Ide o prvú návštevu vládnuceho britského monarchu v Austrálii za viac než desaťročie, píše agentúra AP.

Zahraničná cesta Karola III. v Austrálii zároveň oživila debatu o ukončení miestnych ústavných väzieb na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Írska. Kráľovský pár pobudne v Austrálii šesť dní. Na pomery britskej monarchie ide o relatívne krátku dobu, avšak skrátenie cestovných plánov si vyžiadala liečba rakoviny 75-ročného panovníka.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Karola a Kamilu na letisku v Sydney privítal austrálsky premiér Anthony Albanese, premiér štátu Nový Južný Wales Chris Minns a zástupca kráľa v Austrálii, generálny guvernér Sam Mostyln. Agentúra AP pripomína, že Karol sa tak historicky stal len druhým vládnucim britským monarchom, ktorý navštívil Austráliu. Prvou bola pred 70 rokmi jeho matka, Alžbeta II.

Posilnenie vzťahov

Monarchisti očakávajú, že jeho návšteva posilní väzby medzi Austrálčanmi a britským kráľom. Oponenti naopak dúfajú, že občania odmietnu koncept, v rámci ktorého je ich hlavou štátu niekto z opačnej strany sveta.

Hnutie za Austrálsku republiku, ktoré si kladie za cieľ presadiť výmenu britského monarchu vo funkcii hlavy štátu austrálskym občanom, prirovnalo kráľovskú návštevu k turné v zábavnom priemysle. Tento týždeň zároveň spustilo kampaň s názvom "Zamávajme zbohom monarchii: rozlúčkové turné z krajiny Oz!".

Britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila vystupujú z lietadlá po prílete na letisko v Sydney.
Zobraziť galériu (2)
Britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila vystupujú z lietadlá po prílete na letisko v Sydney.  (Zdroj: TASR/AP/Brook Mitchell/Pool Photo)

"Karolovi a Kamile odkazujeme: "Vítajte, dúfame, že sa Vám v našej krajine páči a užívate si pobyt v dobrom zdraví a v dobrej nálade. Avšak takisto očakávame, že toto bude posledné turné úradujúceho austrálskeho monarchu. Keď nás prídu navštíviť nabudúce, tešíme sa, že ich privítame už ako zahraničných hostí," vyhlásila Esther Anatolitisová z hnutia.

Odmietnutie pozvania

Naopak, Philip Benwell, predseda Austrálskej monarchistickej ligy, skritizoval premiérov všetkých šiestich štátov v Austrálii za to, že odmietli pozvanie zúčastniť sa slávnostnej recepcie pre Karola v hlavnom meste Canberra. Každý z premiérov vysvetlil, že v daný deň má naliehavejšie povinnosti, konkrétne napríklad zasadanie vlády či zahraničnú cestu. "Neprísť na recepciu môže byť považované za urážlivé gesto, pretože toto nie je obyčajná návšteva. Toto je historicky prvá návšteva kráľa v Austrálii," zdôraznil Benwell.

Viac o téme: Návšteva KráľBritániaKarol III.Austália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu