Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Japonské sídlo vládnej strany sa stalo cieľom útoku! Podozrivého zatkli

Úradníci pracujú v blízkosti vozidla, ktoré uviazlo na bezpečnostnom plote neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu. Zobraziť galériu (6)
Úradníci pracujú v blízkosti vozidla, ktoré uviazlo na bezpečnostnom plote neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu. (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

TOKIO – Muž hodil do sídla japonskej vládnej strany niekoľko zápalných bômb, informovala v sobotu japonská verejnoprávna televízia NHK spolu s ďalšími médiami. Pri útoku sa nikto nezranil, píše agentúra AP.

Policajné vozidlá parkujú neďaleko sídla japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany v Tokiu.
Zobraziť galériu (6)
Policajné vozidlá parkujú neďaleko sídla japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany v Tokiu.  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Útočník autom vrazil do neďalekého plota a bol na mieste zatknutý, dodali japonské médiá. Motív útočníkovho konania nebol bezprostredne známy. Tokijská polícia incident pre prebiehajúce vyšetrovanie odmietla komentovať.

archívne video

Tajfún Vongfong

Úradníci pracujú v blízkosti vozidla, centra, ktoré uviazlo na barikáde neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu.
Zobraziť galériu (6)
Úradníci pracujú v blízkosti vozidla, centra, ktoré uviazlo na barikáde neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu.  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Nespokojnosť japonskej verejnosti s vládnou Liberálno-demokratickou stranou (LDP) neustále rastie. Dôvodom je narastajúci finančný škandál, ktorého súčasťou je aj pochybné financovanie strany a podozrenie z krátenia dane. Strana útok odmietla komentovať, žiadosti o vyjadrenie smerovala na políciu. Strana si nedávno v snahe zlepšiť svoj imidž zvolila nového lídra, stal sa ním japonský premiér Šigeru Išiba.

Úradníci pracujú v blízkosti bieleho vozidla.
Zobraziť galériu (6)
Úradníci pracujú v blízkosti bieleho vozidla.  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

V Japonsku sa 27. októbra budú konať predčasné voľby do dolnej komory parlamentu. Popularita strany podľa predvolebných prieskumov prudko klesá, je preto otázne, či sa jej podarí udržať si v komore väčšinu. Liberálni demokrati pritom v Japonsku vládnu prakticky nepretržite počas uplynulých desaťročí a sú im pripisované zásluhy za to, že sa z krajiny zničenej druhou svetovou vojnou stala ekonomická veľmoc.

Policajti sa zhromažďujú neďaleko sídla japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany s plagátom japonského premiéra a šéfa strany Shigeru Ishibu.
Zobraziť galériu (6)
Policajti sa zhromažďujú neďaleko sídla japonskej vládnucej Liberálnodemokratickej strany s plagátom japonského premiéra a šéfa strany Shigeru Ishibu.  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Vozidlo uviazlo na barikáde neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu.
Zobraziť galériu (6)
Vozidlo uviazlo na barikáde neďaleko kancelárie predsedu vlády v Tokiu.  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Viac o téme: Vládaútok Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu