Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Veľká pátracia akcia: Mladý kajakár (17) bojoval o život 12 hodín! VIDEO Spadol do vody bez záchrannej vesty

Mladý chlapec (17) takmer prišiel o život po tom, ako sa pri Havaji prevrátil na svojom kajaku. Záchranári ho našli až po 12-tich hodinách Zobraziť galériu (2)
Mladý chlapec (17) takmer prišiel o život po tom, ako sa pri Havaji prevrátil na svojom kajaku. Záchranári ho našli až po 12-tich hodinách (Zdroj: X/USCG Hawaii Pacific)

HONOLULU – Pri pobreží svetovo známej dovolenkovej destinácie takmer vyhasol život mladého muža. Jeho odhodlanosť a bojovnosť mu v ťažkých chvíľach zrejme zachránili život. Do nebezpečnej situácie sa však dostal po sérii zlých rozhodnutí. Nechýbalo veľa a mohol prísť o život.

Havaj patrí medzi celosvetovo medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové destinácie. Ostrovy v Tichom oceáne uprostred ničoho sú ideálnym miestom pre strávenie voľných chvíľ. Svoje vedia o tom najmä bohatí Američania, ktorých býva na ostrovoch každoročne najviac spomedzi turistov. 

Prevrátil sa ďaleko od skupiny 

Na ostrovoch sa okrem iného usporadúvajú aj rôzne stredoškolské akcie a tábory. Jedna skupina sa v stredu 16. októbra vybrala na člnoch pozdĺž pobrežia najväčšieho a hlavného mesta Honolulu. Patril k nej aj 17-ročný mladý kajakár, ktorý sa ale z neznámych príčin najprv odpojil od svojej skupiny a následne sa s celým 20-metrovým kajakom prevrátil. Informuje o tom Daily Mail. Incident sa odohral južne od Sheraton Waikiki Beach Resort. 

Mladý chlapec (17) takmer prišiel o život po tom, ako sa pri Havaji prevrátil na svojom kajaku. Záchranári ho našli až po 12-tich hodinách
Zobraziť galériu (2)
Mladý chlapec (17) takmer prišiel o život po tom, ako sa pri Havaji prevrátil na svojom kajaku. Záchranári ho našli až po 12-tich hodinách  (Zdroj: X/USCG Hawaii Pacific)

Mladý muž musel čakať veľa hodín, kým ho niekto objavil. Prvé hlásenie prišlo na pobrežnú stráž o 19:27 miestneho času. Zalarmoval ju hasičský zbor v Honolulu, kde vedúci vodáckeho tímu nahlásili, že sa im stratil jeden z chlapcov. Do vzduchu vzlietla helikoptéra MH-65 Dolphin a malé lietadlo HC-130 Hercules pobrežnej stráže Barbers Point. Na vodnej hladine prečesávala okolie posádka mohutného záchranného člna pobrežnej stráže. 

12 hodín vo vode 

Až okolo 4:30 vo štvrtok nadránom spozorovali zo vzduchu prevrátený čln a chlapca, ktorý šliape vodu, aby sa udržal nad hladinou. Nemal totiž oblečenú záchrannú vestu a na prevrátený kajak sa nedalo vyliezť. Ako sa neskôr zistilo, mladík šliapal vodu neuveriteľných 12 hodín, Dokonca sa snažil aj priplávať k pobrežiu, ale morský prúd bol príliš silný a zamedzil mu to. 

Chlapca najprv spozorovali z lietadla a oblasť označili svetlicou. Následne sa k nemu priplavil čln americkej pobrežnej stráže, ktorý ho opatrne vyzdvihol na palubu. Na sociálnych sieťach dokonca koluje video z tejto nočnej záchrannej akcie.  

"Keď sme sa priplavili k prevrátenému kajaku, chlapec bol v šoku. Zaujímal sa skôr o zdravie svojej matky, ako o vlastnú bezpečnosť. Mladík sa prevrátil na kajaku a nemal na sebe záchrannú vestu. Zachránil ho plavčík mimo službu, ktorý bol súčasťou pátracieho tímu," uvádza pobrežná stráž Honolulu.  

Mladíka previezli do záchranného strediska v prístave Ala Wai, kde mu ošetrili zranenia. Bolo 5:25 ráno. Javil aj príznaky mierneho podchladenia, preto bol nutný ďalší transport na miestnu pohotovosť, kde ho napokon stabilizovali. 
 

Viac o téme: KajakPobrežná strážPátracia akciaHavajHonolulu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu