Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Kontroverzná youtuberka z Republiky má PROBLÉM: Trestné oznámenie! Zverejnila osobné údaje študentky (14)

Lívia Pavlíková Zobraziť galériu (2)
Lívia Pavlíková (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Instagram)

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) v štvrtok podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na kandidátku politickej strany Republika Líviu Pavlíkovú. Pavlíková sa v minulosti zviditeľnila zverejňovaním kontroverzného obsahu na internete, ktorý niektorí odborníci označili za extrémistický. Pavlíkova zverejnila fotografie a osobné údaje študentky trenčianskeho gymnázia, ktorá plánovala zorganizovať spomienkovú akciu na obete homofóbneho teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, ktorého druhé výročie sme si pripomenuli v sobotu (12. 10.).

Trenčianske gymnázium plánovalo na druhé výročie zorganizovať spomienku na obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, no dostalo sa pod paľbu kritiky. Rozčúlilo to europoslanca Milana Mazureka, ktorý ešte na začiatku októbra zverejnil mail od učiteľky a jej celé meno. Vyhlásil, že by sa mala hanbiť. Neúspešná kandidátka do europarlamentu Lívia Pavlíková dokonca zverejnila vo videu fotky a osobné údaje jednej zo študentiek s nevhodnými komentármi.

Škola nakoniec podujatie zrušila. Na túto situáciu zareagoval aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), podľa ktorého by o obsahu vzdelávania na školách nemali rozhodovať ľudia, ktorí popierajú holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenské národné povstanie. 

Na Pavlíkovú podala mimovládka trestné oznámenie

"Právoplatne odsúdený Milan Mazurek zverejnil meno a fotky učiteľky, ktorá s iniciatívou pietneho aktu na Trenčianskeho gymnázia Ľudovíta Štúra prišla. Následne jeho kolegyňa, neúspešná kandidátka strany Republika, pani Lívia Pavlíková sa dokonca zamerala na jednu zo študentiek, ktorá chcel participovať na spomienkovom podujatí. Vo svojom videu na internete ukázala fotky a osobné informácie sprevádzané hanlivými a pošmešnými vyjadrenianimi. Táto študentka má pritom 14 rokov. Žiadame Generálneho prokurátora aby okamžite zasiahol pretože ide o nebezpečný precedens, ktorého možno tragické dôsledky poznáme zo zahraničia” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Peter Weisenbacher
Zobraziť galériu (2)
Peter Weisenbacher  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

“V zmysle § 196 ods. 1 Trestného poriadku č. 301/2005 sme podali trestné oznámenie na GP SR a žiadame, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili konanie pani Pavlíkovej," vyhlásil právnik IĽP Daniel Grejták. Klasifikáciu nechávajú na Orgány činné v trestnom konaní. Podľa neho je však úplne zjavné, že Pavlíkovávedome zverejnila informácie v kontexte, ktorý sama vytvorila, čím buď zámerne alebo nedbanlivostne vystavila negatívne následkom a potenciálnej ujme maloletú osobu. "Legislatíva pozná v takomto prípade viaceré možnosti ako čin posúdiť a stíhať," dodal.

Inštitút ľudských práv sa problematike LGBTI a menšiny vrátane homofóbie a homofóbie na školách venuje dlhodobo. V minulosti opakovane vydal príručke pre stredné školy pod názvom Dve/Dvaja ako súčasť prevencie vzniku homofóbie a bullyingu v žiackych a študentských kolektívoch. Príručka bola distribuovaná do viac ako 120 škôl po celom území SR. Knihu prezentoval aj farár Marián Kuffa, ktorý o nej hovoril v jednom zo svojich videí na internete

Viac o téme: Trestné oznámenieGenerálna prokuratúraInštitút ľudských právLívia Pavlíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu