Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Keď vlak nezastaví: Rušňovodiči čelia psychickým traumám, po tragických nehodách na trati majú riadené voľno

Kontakt na krízové linky pomoci IPečka nájdete aj pri koľajniciach. Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Kontakt na krízové linky pomoci IPečka nájdete aj pri koľajniciach. (Zdroj: ZSSK)

BRATISLAVA – Pre mnohých z nás je cestovanie vlakom bežnou súčasťou života. Čo však často nevidíme, je nesmierna zodpovednosť, ktorú na sebe nesú rušňovodiči. Denne prepravujú tisíce cestujúcich, pričom musia byť stále pripravení reagovať na rôzne neočakávané situácie. No sú chvíle, keď ani ich rýchle reflexy a dodržiavanie všetkých predpisov nedokážu zabrániť tomu najhoršiemu – tragédii na trati.

Náročná realita na železniciach

Rušňovodiči čelia nesmierne náročným situáciám, najmä keď dôjde k tragickým nehodám. V prípade, že sa človek rozhodne ukončiť svoj život práve na železnici, rušňovodič sa ocitá v roli bezmocného svedka tragédie, na ktorú sa nedá pripraviť. Krátka vzdialenosť medzi vlakom a miestom nehody pri vysokej rýchlosti spôsobí, že zabrzdenie vlaku nie je fyzicky možné – rušňovodič vie, že nešťastiu nedokáže zabrániť.

Tieto tragické strety môžu mať hlboký psychologický dopad na rušňovodičov. Napriek tomu, že konajú podľa predpisov, nemožnosť vyhnúť sa nešťastiu na nich často zanechá pocity viny a bezmocnosti. Okrem samotných rušňovodičov zasahuje takáto tragédia aj ďalších zamestnancov železníc, ako sú napríklad vlakvedúci, ktorí sa tiež musia vyrovnávať s následkami nehody.

Tragédia zasiahne okrem rušňovodičov aj ďalších zamestnancov železníc.
Zobraziť galériu (3)
Tragédia zasiahne okrem rušňovodičov aj ďalších zamestnancov železníc.  (Zdroj: Getty Images/LBochev)

Psychologická pomoc ako nevyhnutná podpora

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si uvedomuje psychické nároky, ktoré sú spojené s prácou rušňovodičov. Naši rušňovodiči čelia nesmiernej zodpovednosti a náročným situáciám vrátane tých najťažších, ako sú strety vlaku s človekom. Tieto situácie môžu mať hlboký psychologický dopad, preto Železničná spoločnosť podporuje psychologickú pomoc a poradenstvo, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej starostlivosti o zamestnancov,“ hovorí generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa.

Po tragických nehodách rušňovodič nesmie jazdu dokončiť a je nahradený kolegom. Nasleduje sedem dní mimoriadneho voľna. Zamestnávateľ mu zároveň poskytne aj možnosť odbornej psychologickej pomoci. Táto podpora je dôležitá nielen pre ich vlastné duševné zdravie, ale aj pre bezpečnosť cestujúcich, ktorých každý deň prepravujú.

Prevencia je kľúčová

Požiadať o psychologickú pomoc nie je prejavom slabosti, ale zodpovednosti za vlastné duševné zdravie. Urobiť tak môžete aj prostredníctvom anonymných liniek ako sú napríklad IPčko – Internetová poradňa pre mladých na čísle 0800 500 333 či Linka dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566, kde vám vyškolení odborníci poskytnú podporu a poradenstvo.

Len za prvý polrok 2024 sme v IPčku riešili viac ako 8 200 kontaktov, ktoré sa týkali myšlienok na ukončenie života. Celkovo naši psychológovia a psychologičky odpovedali na viac ako 82-tisíc volaní o pomoc. A tá najčastejšia téma? Osamelosť," hovorí riaditeľ OZ IPčko Marek Madro.Mnohí nevedia, že nemusia so svojou bolesťou a trápením zostať osamote. Pomoc existuje, aj keď na Slovensku sme, bohužiaľ, ešte ďaleko od dostupného a funkčného systému pomoci.“

Tragédie na železniciach pripomínajú, že duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické, a že je našou povinnosťou poskytovať podporu tým, ktorí čelia nepredstaviteľným situáciám. Kontakt na krízové linky pomoci IPčka sú umiestnené aj v blízkosti koľajníc. Na približne 800 informačných tabuliach s nápisom „Nebuď teraz osamote!” je zverejnené číslo, na ktoré môžu ľudia zavolať v zdanlivo bezvýchodiskových situáciách. Tragédiu môže zvrátiť aj mobilný krízový intervenčný tím, ktorý poskytuje pomoc priamo na mieste.
 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou ZSSK.

Viac o téme: RušňovodičiPsychikaZSSKNatív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu