Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Najpodceňovanejšia rastlina v záhrade! Odborník radí, ako a kedy sadiť vtáčí zob: Toto musíte vedieť

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Gettyimages)

BRATISLAVA - Nejeden záhradkár si láme hlavu nad tým, kedy je ideálny čas vysádzať rastliny a kríky. Ak plánujete svoju záhradku skrášliť tento rok, je práve teraz ten čas, ktorí by ste nemali premeškať. Odborník vysvetľuje dôvody aj radí, ako na to, aby ste sa už budúci rok mohli kochať novým prírastkom.

Od začiatku októbra je už dostatok rannej rosy a častejšie sú aj zrážky, čím nám odpadá starostlivosť o polievanie. Jar je samozrejme tiež vhodná, avšak je stále kratšia, zmeny počasia sú výrazné a veľmi skoro nastupujú vysoké teploty. Zmeny teplôt rastliny ťažšie znášajú a nemajú toľko času na prekorenenie ako na jeseň. 

Toto pravidlo sa týka hlavne prostokorenných (voľnokorenných) rastlín. Pri rastlinách v kontajneroch je možná výsadba počas celého roka okrem zimných mesiacov. Keďže majú väčší koreňový systém a kvalitný substrát, je možné ich vysádzať dokonca aj v lete. „Netreba zabúdať, že pri výsadbe počas vysokých teplôt je ideálne to robiť ráno, kým pôda nie je prehriata. Inak je potrebné chladiť jamy vodou pred výsadbou,“ radí odborník na záhrady Peter Kasáš. 

Najpodceňovanejšia rastlina v záhrade!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky)

Vtáčí zob nie je náročný na pôdu, nemá však rád ílovitú ťažkú pôdu, lebo má povrchový koreňový systém a ťažko potom prekoreňuje. V tomto prípade je lepšie vykopať hlbšiu jamu a primiešať substrát alebo preosievanú ornicu.

Rady, ako sadiť

Pri prostokorenných rastlinách je dobré mať pripravenú predkopanú ryhu o šírke rýľa a hĺbke 20-25 cm. Ako pomôcku pri výsadbe odporúčame vyrobiť si mierku 20-25 cm (podľa toho, ako ďaleko chcete sadiť rastliny) a prikladať ju od jednej rastliny k druhej. Pri dlhých radoch je tiež užitočné použiť špagát, aby ste sadili rovno. Potom už len jemne postúpať okolo rastliniek a dobre ich zaliať. Na záver treba rastliny zastrihnúť z výšky (o 1/3 až 1/2), čo je dôležité, pretože potrebujú prekoreniť a majú oslabený koreňový systém. 

Najpodceňovanejšia rastlina v záhrade!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Gettyimages)

Pri kontajnerových rastlinách je ideálne použiť zemný vrták, ktorý urýchli a zľahčí prácu. Vhodný čas na hnojenie vtáčieho zobu je apríl a začiatok júna. Kasáš odporúča používať aj hnojivá na okrasné rastliny.  Vtáčí zob, latinsky Ligustrum, zdobí viaceré známe záhrady sveta. Nájdete ho napríklad na dvore hradu Chillingham, v brazílskej botanickej záhrade v Curitibe alebo aj rôznych verejných parkoch.

Najpodceňovanejšia rastlina v záhrade!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky)

Výhody vtáčieho zobu

K najväčším výhodám živého plotu z vtáčieho zobu patrí jeho odolnosť voči škodcom a rýchly rast. Taktiež podporuje biodiverzitu v záhrade. V našich podmienkach si drží listy zelené celý rok. Je vhodný aj na živé ploty, pretože za krátky čas vytvorí súvislú zelenú plochu.

Najpodceňovanejšia rastlina v záhrade!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky)

Viac o téme: LigustrumVtáčí zob
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu