Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Spojenie športu a spoznávania krás Trnavského kraja? Jedine v Matúšovej zemi!

PR článok Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Matúšova zem)

Zabudnite na nudné víkendové aktivity a vyberte sa radšej bicyklovať či splavovať rieku len na skok od Galanty.

Kde bolo, tam bolo…

Bola raz oblastná organizácia cestovného ruchu Matúšova zem - Mátyusföld, ktorá sa rozprestiera medzi Malým Dunajom a Váhom, a to konkrétne v južnej časti Trnavského kraja. Táto časť regiónu dostala svoje pomenovanie po jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín a niekdajšieho vládcu tejto oblasti - Matúšovi Čákovi Trenčianskom.

Spojenie športu a spoznávania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Matúšova zem)

Matúšova zem je územie s obrovským potenciálom v oblasti cestovného ruchu, čo dokazujú aj jeho historické pamiatky, gastronómia a kultúrne akcie.

Čo však ocenia všetci aktívni ľudia sú najmä športové príležitosti pre malých aj veľkých, vďaka ktorým neposilníte len svojho športového ducha, ale aj spoznáte pôvab tohto malebného regiónu.

Na bicykli za krásami Matúšovej zeme

Približne 6 km od Galanty sa pri vodnom diele Kráľová nad Váhom nachádza rekreačný areál Kaskády, ktorý ponúka ideálne podmienky pre cyklistiku. Okrem klasických trás, ktoré spájajú Galantu so Sereďou alebo Šaľou, sa môžete odviezť aj na hrádzu v Čiernej vode, v blízkosti ktorej sa nachádza príjemne hrejivý termálny prameň.

Spojenie športu a spoznávania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Matúšova zem)

Milovníci histórie ocenia cyklotrasu „Po stopách vodných mlynov”, ktorá vás prevedie technickými pamiatkami tohto regiónu. Vodný kolový mlyn známy ako Maticzov mlyn nájdete na brehu malého Dunaja, približne 2 km od obce Tomášikovo. V čom je jeho čaro?

Dodnes stojí vo svojom pôvodnom kamennom zložení, pričom jeho vodné koleso stále funguje! Jeho zachovalý stav má na svedomí rekonštrukcia v rokoch 2020 až 2023 v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A, SR-HU spolufinancovaného zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

V roku 2020 bol v rovnakom projekte obnovený aj Némethov mlyn v Jelke, ktorý sa nachádza na ľavom brehu Malého Dunaja a taktiež stojí za vašu cyklonávštevu. Mlyn je pozoruhodnou technickou pamiatkou s najstaršími písomnými dokladmi až z roku 1894. V blízkosti mlyna sa nachádza aj skanzen vo Veľkých Úľanoch, vďaka ktorému si priblížite život našich predkov spred viac ako 100 rokov.

Spojenie športu a spoznávania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Matúšova zem)

V tomto okrese je spolu až 14 cyklotrás s dĺžkou 162 km, pričom všetky vedú po nenáročnom rovinatom teréne. To znamená, že nimi zvládnu prefrčať tí najmenší aj ktokoľvek, kto s cyklistikou ešte len začína.

Slovenské vodné živly v priamom prenose

Ste dušou skôr vodáci? V Matúšovej zemi to nie je problém, pretože spomínané vodné mlyny či skanzen spoznáte aj cez splav Malého Dunaja.

Vybrať si môžete krátke a pohodové trasy, ale aj celodenné či viacdňové splavy určené pre skutočných dobrodruhov. Nemusíte sa však báť, obtiažnosť splavovania v tejto oblasti je nenáročná a vhodná aj pre úplných začiatočníkov.

Splavované trasy disponujú príjemnými miestami na stanovanie, táboriskami, výbornými reštauráciami zameranými na gastronómiu maďarskej a slovenskej kuchyne, bufetmi aj reštauráciami, takže máte istotu, že bude postarané nielen o zábavu, ale aj o vaše mlsné chuťové poháriky.

Spojenie športu a spoznávania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Matúšova zem)

V Matúšovej zemi nuda nehrozí

Vďaka širokým možnostiam atrakcií a aktivít je v Matúšovej zemi o zábavu naozaj postarané. V galantskom severnom krídle Neogotického kaštieľa ste mali možnosť zúčastniť sa slávnostného otvorenia výstav galantského fotoklubu s autorskými dielami od Petra Juhása či Svetlany Melovej. Nestihli ste?

Tak vás možno potešia každomesačné Farmárske trhy na nádvorí kaštieľa Esterházy v Tomášikove. A aby si túto kultúrnu pamiatku užili aj deti, vezmite ich 26. októbra na Strašidlá v kaštieli.

Spojenie športu a spoznávania
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Matúšova zem)

Oblastná organizácia cestovného ruchu Matúšova zem je skvelou príležitosťou na aktívny oddych ideálny pre milovníkov kultúry, histórie a gastronomických či vinárskych zážitkov. Vyberte si z jej širokej ponuky, ktorú nájdete aj vo forme kalendára na oficiálnom webe tak, aby vám neunikla žiadna akcia či event.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. https://mincrs.sk/

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu