Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Kódex výskumnej integrity a etiky bude zárukou kvality vedeckého výskumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kódex výskumnej integrity a etiky bude zárukou kvality a dôveryhodnosti vedeckého výskumu. Jeho základné princípy zahŕňajú zodpovednosť, čestnosť, spoľahlivosť a rešpekt. Cieľom je posilniť vedeckú integritu prostredníctvom uplatňovania najvyšších morálnych a profesionálnych štandardov od plánovania a realizácie až po publikovanie výsledkov. Slovenská rektorská konferencia (SRK) o tom informovala na svojom webe.

"Kódex výskumnej integrity a etiky na Slovensku predstavuje záväzný rámec pre všetkých výskumných pracovníkov a inštitúcie, ktoré vykonávajú, financujú, hodnotia či podporujú vedecké a výskumné činnosti," objasnila SRK. Slovensko sa tak podľa nej zaradí medzi 16 krajín Európskej únie, ktoré na národnej úrovni prijali rámec pre základné etické princípy v oblasti výskumu a vývoja.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok ako predseda Hlas-SD odpovedá k situácii okolo Zuzany Dolinkovej (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vedci a inštitúcie musia byť podľa kódexu plne zodpovední za kvalitu výskumu a dodržiavanie etických a odborných noriem. Ako doplnila SRK, integrita vo výskume má vyžadovať transparentné a pravdivé publikovanie dát a výsledkov. Kľúčovým princípom je podľa nej aj dôkladnosť a presnosť vo výskumných postupoch či správne využívanie finančných a materiálnych zdrojov. Rovnako rešpektovanie práv a dôstojnosti účastníkov výskumu, verejnosti a rešpekt k autorským právam kolegov. Vedecké a akademické inštitúcie aj verejnosť sa majú riadiť Kódexom výskumnej integrity a etiky na Slovensku. Do 31. októbra tohto roka má byť zriadený národný orgán na kontrolu jeho dodržiavania.

Viac o téme: VýskumSlovenská rektorská konferenciaVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu