Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Lesný požiar na Peloponéze si vyžiadal už dva životy! Vyčíňa od nedele

Lesné požiare v Grécku Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Stovky hasičov už tretí deň bojovali s lesným požiarom, ktorý vyčíňa na gréckom polostrove Peloponéz a vyžiadal si už dva ľudské životy a najmenej troch zranených. Plamene dosiaľ zachvátili zhruba 5000 hektárov lesných porastov a poľnohospodárskej pôdy, uviedol v utorok minister pre civilnú ochranu Vassilis Kikilias. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Do boja s plameňmi bolo nasadených už viac ako 400 hasičov, 100 hasičských áut a 21 lietadiel. Pomôcť im ešte v priebehu utorka mali aj špeciálne lietadlá z Talianska a Chorvátska.

archívne video

Nad Bielym krížom horí les (Zdroj: Facebook/Mestské lesy v Bratislave)

Požiar vypukol v nedeľu v rokline neďaleko severného pobrežia Peloponézu a vynútil si evakuáciu zhruba desiatky tamojších dedín. Dvoma obeťami sú muži, ktorí pomáhali usmerňovať hasičov. Okrem nich utrpeli zranenia aj traja hasiči.

Podľa ministra Kikiliasa hasiči neočakávali, že budú ešte v tejto fáze jesennej sezóny bojovať s lesnými požiarmi. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v utorok v parlamente povedal, že krajina by "pravdepodobne mala prehodnotiť" dĺžku sezóny požiarov. Tá momentálne trvá od mája do októbra.

Lesné požiare v Grécku
Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare v Grécku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Vedci už roky varujú, že klimatická zmena zapríčinená ľudským konaním spôsobuje dlhšie, intenzívnejšie a častejšie vlny horúčav, ako aj suchá a iné extrémne výkyvy počasia.

Samotné Grécko zaznamenalo v tomto roku najteplejšiu zimu aj najteplejšie mesiace jún a júl od začiatku meraní v roku 1960. Počas letnej sezóny zaznamenalo tiež prudký nárast v počte lesných požiarov. Hovorca vlády Pavlos Marinakis v utorok informoval, že od začiatku roka sužovalo krajinu viac ako 5000 takýchto požiarov.

Viac o téme: ObeteLesný požiarPeloponézsky polostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu