Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

MIMORIADNE Izrael pod paľbou: Irán zaútočil raketami, po teroristickom útoku hlásia mŕtvych

aktualizované Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: N12 TV)

WASHINGTON - Irán sa podľa nemenovaného zdroja z Bieleho domu bezprostredne chystá zaútočiť na Izrael balistickou raketou. Na svojej internetovej stránke o tom informovala americká televízia CNN. Podobnú správu priniesli aj ďalšie americké médiá. Washington podľa nemenovaných predstaviteľov upozornil Teherán, že priamy vojenský útok na Izrael bude mať pre Irán závažné dôsledky. Podľa izraelských zdrojov denníka The New York Times sa útok očakáva v "najbližších hodinách".

Naživo 

aktualizované 22:01 Palestínske teroristické hnutie Hamás dnes pochválilo iránske vypálenie rakiet na Izrael, ktoré považuje za pomstu za zabitých lídrov islamistických skupín bojujúcich na Blízkom východe. V Bejrúte ľudia na oslavu iránskeho útoku organizovali ohňostroje, informuje agentúra Reuters.

aktualizované 22:00 Pokyn na utorňajší raketový útok na Izrael údajne vydal samotný iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý zostáva na bezpečnom mieste. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný yysokopostavený iránsky predstaviteľ. Tvrdil tiež, že Teherán o svojom útoku vopred upovedomil Rusko a "krátko pred ním" aj Spojené štáty, ktoré však túto informáciu vzápätí dementovali, rovnako ako aj Teherán."Pred našou reakciou sme Spojeným štátom neposkytli žiadne oznámenie, následne však bolo vydané vážne varovanie," uviedla iránska misia pri OSN.

aktualizované 21:55 Políciu v Štokholme v utorok večer privolali pred objekt izraelského veľvyslanectva, aby preverila informáciu, že tam došlo k streľbe. Ako s odvolaním sa na švédsku televíziu TV4 Nyheterna informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), polícia na mieste našla pištoľ a prázdne nábojnice. Švédska polícia v máji zadržala dvoch tínedžerov podozrivých z prípravy útoku na izraelské veľvyslanectvo.

aktualizované 21:40 Americké ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky krajiny sveta, aby "neprijateľný útok" odsúdili. Uviedlo, že nemá žiadne informácie o poškodení amerických zariadení. Teherán podľa neho Washington dopredu nevaroval.

aktualizované 21:26 Najmenej jednu obeť na živote si vyžiadal utorňajší iránsky raketový útok. Ide o Palestínčana, ktorého usmrtil šrapnel z rakety v meste Jericho na okupovanom Západnom brehu Jordánu, informovali miestne úrady. Informuje agentúra AFP.

aktualizované 21:20 Iránom podporované iracké ozbrojené formácie v utorok varovali pred svojimi útokmi na americké základne v Iraku i v priľahlom regióne. Uskutočnia ich, ak sa Spojené štáty pripoja k akejkoľvek reakcii na iránske útoky na Izrael alebo ak Izrael použije iracký vzdušný priestor na útok proti Teheránu. Informuje správa agentúry Reuters.

aktualizované 20:53 Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok privítalo iránske raketové útoky na Izrael ako pomstu za smrť svojho vodcu Ismáíla Haníju, vodcu proiránskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd brigádneho generála Abbása Nilforúšána. Informovala o tom agentúra Reuters.Raketový útok Iránu na Izrael oslavovali v utorok večer i obyvatelia južných predmestí libanonskej metropoly Bejrút – streľbou do vzduchu či trúbením klaksónov svojich áut, uviedla agentúra AFP. Pripomenula, že juh Bejrútu je označovaný za baštu proiránskeho militantného hnutia Hizballáh.

aktualizované 20:46 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková, francúzsky premiér Michel Barnier i generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili eskaláciu na Blízkom východe po tom, čo Irán dnes večer odpálil rakety na Izrael. Šéfka nemeckej diplomacie uviedla, že iránsky útok odsudzuje "čo najostrejšie". "Naliehavo sme Irán varovali pred touto nebezpečnou eskaláciou. Irán musí útok okamžite zastaviť. Žene región ďalej na okraj priepasti, "napísala Baerbocková na platforme X.

Nový francúzsky premiér Barnier vyjadril znepokojenie nad "eskaláciou" na Blízkom východe a "priamym konfliktom, ktorý, ako sa zdá, prebieha" medzi Iránom a Izraelom. "Ujímam sa slova v tejto chvíli, je 19:16, keď sa situácia na Blízkom a Strednom východe zhoršuje, s eskaláciou a útokom a priamym konfliktom, ktorý, ako sa zdá, prebieha medzi Iránom a Izraelom. A situácia je teda nanajvýš vážna,“vyhlásil Barnier pred poslancami francúzskeho Národného zhromaždenia. Iránsky útok kritizoval aj šéf OSN Guterres. "Odsudzujem rozšírenie konfliktu na Blízkom východe, "uviedol vo svojom vyhlásení po odpálení rakiet. "To musí prestať. Nevyhnutne potrebujeme prímerie," dodal Guterres a odsúdil "eskaláciu za eskaláciu".

aktualizované 20:26 Izrael dnes po začatí pozemnej operácie v Libanone oznámil, že v hlavnom meste Bejrúte zabil člena militantného hnutia Hizballáh Muhammada Jafar Kasíra. Ten podľa Izraela stál na čele pašeráckej organizácie, ktorá sprostredkovala prevoz zbraní zo Sýrie do Libanonu. S pomocou Iránu tiež financoval aktivity tohto hnutia, informoval web The Times of Israel (ToI).

aktualizované 20:25 Izraelská armáda medzičasom ohlásila, že zneškodnila veľký počet rakiet. Ako však priblížil hovorca armády Daniel Hagari, došlo aj k niekoľkým "zásahom" v strednej a južnej časti krajiny. Hagari dodal, že išlo o závažný útok, ktorý bude mať dôsledky. Odmietol však spresniť, kedy a ako naň Izrael zareaguje.Spravodajský server Axios uvádza, že raketový útok sa odohral v dvoch vlnách. Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov informoval, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska.

aktualizované 20:08 Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok odsúdil ďalšiu eskaláciu konfliktu na Blízkom východe, ktorú predstavuje vypálenie desiatok balistických rakiet z Iránu na Izrael. "Toto sa musí zastaviť. Bezpodmienečne potrebujeme prímerie," zdôraznil Guterres vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters.

aktualizované 19:57 Izraelská záchranná služba uviedla, že v Tel Avive utrpeli ľahké zranenia dvaja ľudia, ktorých zasiahla črepina.Okrem dvoch ľahko zranených podľa izraelských záchranárov potrebovalo ošetriť tiež niekoľko ľudí, ktorí si ublížili, keď utekali do krytu. Iní dostali úzkostný záchvat.

aktualizované 19:51 "Hovorili sme o tom, ako sú Spojené štáty pripravené pomôcť Izraelu v obrane pred týmito útokmi, a o ochrane amerických vojakov v regióne," napísal Biden na sociálnej sieti X po tom, čo sa predtým počas dneška stretol s viceprezidentkou Harrisovou a tímom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Neskôr bezpečnostný hovorca Bieleho domu Sean Savett informoval o Bidenovom príkaze americkej armáde.

aktualizované 19:39 Izrael a Jordánsko dočasne uzatvorili svoj vzdušný priestor.

MIMORIADNE Izrael pod paľbou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Majdi Mohammed)

aktualizované 19:43Izraelská civilná obrana informovala, že ľudia v celej krajine po dnešnom večernom iránskom raketovom útoku môžu opustiť kryty. Podľa armády zatiaľ zo strany Iránu ďalšia hrozba nie je. Výzva, aby ľudia zostali v krytoch, platila asi hodinu po dobu, keď Irán na Izrael útočil balistickými raketami.

aktualizované 19:40 Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí, informuje agentúra Reuters, AP a AFP.

aktualizované 19:35 Ďalší možný teroristický útok preveruje polícia v jednom z hotelov v pobrežnom meste Herzlija, ktoré sa nachádza neďaleko od Tel Avivu. Teroristický útok sa stal v čase, keď Izrael čelí raketovému útoku zo strany Iránu. Obyvatelia by sa podľa izraelskej armády mali schovať v krytoch.

aktualizované 19:34 Americký prezident Joe Biden nariadil večer americkým vojakom zostreliť iránske rakety. Americký minister obrany Lloyd Austin predtým ubezpečil svojho izraelského kolegu Joava Galanta, že Spojené štáty sú dobre vybavené na obranu amerického personálu, spojencov a partnerov.

aktualizované 19:30 Iránske revolučné gardy tvrdia, že na Izrael odpálili desiatky rakiet. Ak Izrael pristúpi k odvete, stane sa podľa nich terčom nového úderu, ktorý bude "drvivejší a ničivejší". Dnešný útok je podľa Teheránu okrem iného odvetou za zabitie šéfa libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. S odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu to napísali agentúry Reuters a DPA.

Iránske zastúpenie pri OSN uviedlo, že útok na Izrael je "legálnou, racionálnou a legitímnou odpoveďou". Rovnako ako revolučné gardy pohrozilo ďalším úderom v prípade izraelskej odvety či spáchania ďalších "zlovoľných činov".

aktualizované 19:24 Turecko a Belgicko sú ďalšími krajinami, ktoré vyzývajú svojich občanov, aby opustili Libanon, kde sa začala pozemná operácia izraelskej armády proti baštám proiránskeho hnutia Hizballáh. V evakuácii svojich občanov pokračuje Bulharsko, uviedla v utorok agentúra Reuters.

aktualizované 19:21 Irán spustil raketový útok na židovský štát. Podľa nepotvrdených správ médií mullahovia vypálili stovky projektilov vrátane balistických rakiet. Podľa Jerusalem Post by malo ísť až o 500 rakiet. V pobrežnej metropole Tel Aviv je počuť mohutné výbuchy. Nemecký veľvyslanec Steffen Seibert (64) z Izraela hlási: „Ťažký večer. Hrozný teroristický útok v Jaffe , pri ktorom bolo zavraždených niekoľko ľudí – a Izrael je pod paľbou stoviek iránskych rakiet. Z našich bunkrov počujeme hlasnejšie výbuchy ako kedykoľvek predtým."

aktualizované 19:17 Teroristický útok v uliciach štvrte Jaffa v Tel Avive si dnes podľa izraelskej polície vyžiadal osem mŕtvych a niekoľko zranených, píše server The Times of Israel. Predchádzajúca policajná bilancia uvádzala štyroch zabitých a sedem zranených. Polícia uviedla, že dvojicu útočníkov zneškodnila. Preveruje tiež informácie o ďalšom útoku v meste Herzlija, ktoré sa nachádza pri Tel Avive.

MIMORIADNE Izrael pod paľbou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: N12 TV)

aktualizované 19:15 Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby. Z prvých správ izraelských médií vyplýva, že do útoku, ktorý sa odohral v blízkosti železničnej stanice, sú zapletení najmenej dvaja ozbrojenci.

MIMORIADNE Izrael pod paľbou:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: N12 TV)

aktualizované 19:10 Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu v obrane pred iránskymi raketovými útokmi a chrániť amerických vojakov v oblasti, uviedol americký prezident Joe Biden. Stalo sa to krátko po tom, čo Irán odpálil na Izrael balistické rakety.

aktualizované 19:08 Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

aktualizované 19:05 Podľa izraelských médií odpálil Irán vyše 100 rakiet. Agentúra AFP napísala, že nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov.

aktualizované 18:57 Podľa The Times of Israel sa sirény rozozneli po celom izraelskom území. Spravodajkyňa agentúry DPA informovala, že v Tel Avive sa ozývajú hlasné explózie.

aktualizované 18:43 Irán odpálil balistické rakety smerom na Izrael, uviedla dnes večer izraelská armáda. Obyvateľov Jeruzalema a stredného a južného Izraela pred útokom varujú sirény, majú sa schovať, píšu agentúry Reuters a AP. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari nedlho pred odpálením rakiet uviedol, že zo strany Iránu očakáva rozsiahly útok.

"Spojené štáty majú náznaky, že sa Irán bezprostredne chystá odpáliť balistickú raketu proti Izraelu," cituje CNN nemenovaného činiteľa. Spojené štáty podľa neho konajú prípravy s cieľom brániť Izrael. Tiež hovorca izraelskej armády podľa agentúry Reuters povedal, že regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM je na iránsku hrozbu pripravené.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že jeho krajina vedie "kampaň proti iránskej osi zla". Vyzval obyvateľov Izraela, aby rešpektovali bezpečnostné nariadenia civilnej obrany a záchranných zložiek, a vyhlásil: "Spoločne budeme bojovať a spoločne zvíťazíme. " Americká ambasáda v Izraeli nariadila všetkým zamestnancom americkej vlády v tejto krajine, na Západnom brehu a v Pásme Gazy, aby sa do odvolania uchýlili na bezpečné miesto.

Iránsky raketový útok na Izrael by mohol byť rovnako veľký alebo prípadne ešte väčší ako úder z tohtoročného apríla, povedal agentúre Reuters nemenovaný americký činiteľ. Pri prvom priamom útoku Iránu proti Izraelu Teherán a jeho spojenci v regióne podľa izraelskej armády nasadili 120 balistických striel alebo 30 striel s plochou dráhou letu. Išlo vtedy o reakciu na útok na iránsky konzulát v Damasku. Izrael sa k nemu síce neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Irán by mal do útoku nasadiť drony a rôzne strely

Podľa zdrojov NYT sa očakáva, že aj teraz Irán do útoku nasadí drony a rôzne strely. Údajne ho zacielia na tri izraelské vojenské základne či velenie tajných služieb nachádzajúce sa severne od Tel Avivu, ktoré už bolo evakuované. Teraz napätie medzi Izraelom a Iránom znovu výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky.

V noci na dnes Izrael začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone. Napätie medzi Izraelom a Iránom v posledných dňoch výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky. Izrael v noci na dnes začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone.

Izraelská armáda vydala nové pokyny pre civilistov

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Armáda vyzvala obyvateľov Izraela, aby sa nezdržiavali vonku, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Pripomenula im, aby sa po rozzvučaní sirén varujúcich pred raketovým útokom okamžite a čo najrýchlejšie presunuli do chráneného objektu a zostali tam až do vydania nových pokynov. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že očakávaný raketový útok z Iránu bude pravdepodobne rozsiahly.

Viac o téme: Raketaútok IránWashingtonIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu