Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Prehovorili čísla: Slovensko má jedny z najdrahších hypoték a úverov v EÚ! Tým to nekončí, zle sme na tom v inom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, ECB)

BRATISLAVA - Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Priemerný ročný úrok na hypotéky bol u nás v júli 4,2 %, kým v eurozóne 3,7 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,7 % a v eurozóne 7,8 %. V aktuálnom ekonomickom prehľade na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

archívne video

Minister financií Kamenický a prezident finančnej správy Kiss o efektívnejšom vyberaní daní (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Drahé hypotéky zvyšujú náklady na bývanie, upozornil inštitút. Z analýzy vyplýva, že najdrahšie úvery sú v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie. "Podiel výdavkov na bývanie, elektrinu a plyn na celkových výdavkoch domácností bol vlani na Slovensku na úrovni 30,4 %, čo bolo najviac v EÚ," priblížila ISA.

Prehovorili čísla: Slovensko má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ECB)

Inštitutút dodáva, že zlacneniu úverov pomáha Európska centrálna banka (ECB). V septembri tento rok už druhýkrát znížila kľúčové sadzby. Depozitnú sadzbu, ktorou ovplyvňuje menovú politiku, znížila o 25 bázických bodov na 3,5 %. ISA pripomína, že cieľom ECB je držať infláciu v eurozóne na 2 %. V auguste rástla tempom 2,2 %, čo bol najnižší rast od júla 2021. Do konca roka by mala inflácia mierne stúpnuť.

"Na Slovensku rástla inflácia v auguste druhý mesiac po sebe, medziročne o 3,2 %. To je štvrtý najrýchlejší rast v eurozóne po Belgicku (4,5 %), Estónsku (3,4 %) a Holandsku (3,3 %)," uvádza ISA.

Viac o téme: HypotékySlovenskoEurozónaSpotrebné úvery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu